ANAF, plan de amenzi? Alexandru Petrescu: Există un anumit tip de gratificare. Nimeni nu mă poate contrazice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Alexandru Petrescu, ministru al Economiei și al IMM-urilor în guvernul Grindeanu spune că nici până în acest moment nu s-a lămurit problema existenței vreunei bonificații pentru angajații ANAF, în funcție de amenzile pe care le aplică, însă este sigur de gratificarea inspectorilor care adoptă o atitudine foarte drastică în momentul efectuării controalelor la firme. 

Alexandru Petrescu spune că a existat, în zona Moldovei, suspiciunea că astfel de bonificații pentru angajații ANAF ar fi existat, însă răspunsul final din partea administrației fiscale vizate a fost unul neclar. Ministrul spune că este sigur că există o gratificare a inspectorilor care sunt foarte drastici.

"Nu vă pot spune cu certitudine dacă sunt plătiți în funcție de amenzile aplicate. Au fost discuții și în perioada mandatului meu dacă există vreun anumit tip de bonificație pentru numărul sau cuantumul amenzilor aplicate agenților economici. Aparent, la nivelul ANAF-ului, țin minte că a fost un caz mult discutat în prima jumătate a anului 2017, când undeva în zona de nord-est a țării, aparent, existau anumite bonificații. În momentul în care s-a solicitat o poziție a Administrației Fiscale, s-a răspuns că nu există, dacă există nu este unitară, în fine nu a fost foarte clar. Ce vă pot spune că există și nu-mi poate spune nimeni că nu este așa, există un anumit tip de gratificare a celor care au o abordare puțin mai drastică," a spus Alexandru Petrescu.

3000 lei pentru o etichetă căzută

Totodată, Petrescu spune că amenzile mari și excesul de zel duc de multe ori la închiderea unor afaceri pentru chestiuni banale, precum lipsa unei etichete sau a vreunui însemn. 

"Acest tip de abordare nu ajută pe nimeni. Ceea ce eu am evanghelizat în diferitele poziții pe care le-am avut, a fost apelul la rezonabilitate. Fără încurajarea componentei educaționale a antreprenorului degeaba suntem drastici, fiindcă nu facem decât să închidem business-uri, ajungem să dăm amenzi de 2000-3000 lei pentru că a căzut o etichetă de pe raft, sau pentru ca s-a dezlipit vreun însemn. Pentru un mic IMM-ist o astfel de amendă înseamnă să-l bagi în incapacitate de plată," a mai spus Alexandru Petrescu la DCNews Live.

Vezi răspunsul complet:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel