Urmărește emisiunea live


Susţinere diplomatică pentru un sat palestinan ameninţat de Israel cu demolarea

Diplomaţi europeni sosiţi în Cisiordania încearcă să susţină un sat palestinan care a fost ameninţat de Israel cu demolarea.

 

 

Consulii generali ai Belgiei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Irlandei, Italiei, Spaniei şi Suediei şi reprezentantul Uniunii Europene în Israel au vizitat joi satul palestinian Khan al-Ahmar din Cisiordania, ameninţat de israelieni cu demolarea, relatează AFP.

Poliţia israeliană le-a interzis diplomaţilor accesul în şcoala din localitate, finanţată de mai multe ţări europene. Satul cu 173 de locuitori este situat la est de Ierusalim, iar în apropiere se află mai multe colonii israeliene. Armata israeliană a prezentat marţi populaţiei palestiniene un ordin de expulzare.

Ciocniri cu forţele de ordine

Miercuri, la sosirea utilajelor grele pentru demolare, manifestanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine. Joi, mai multe buldozere lărgeau drumul de acces către sat, iar militarii au comunicat că 'organismele responsabile, inclusiv forţele de securitate, au început pregătirile pentru executarea ordinului de demolare'. Pentru cei evacuaţi urmează să se stabilească o zonă alternativă unde vor fi adăpostiţi.

Zeci de ziarişti şi militanţi erau prezenţi joi la intrarea în Khan al-Ahmar, în ciuda eforturilor poliţiei de a restricţiona accesul. Protestatarii se aşteaptă ca demolarea să aibă loc în zilele următoare.

Încălcare a celei de-a patra convenţii de la Geneva

Consulul francez din Ierusalim, Pierre Cochard, a afirmat că distrugerea satului 'este o încălcare foarte clară a celei de-a patra convenţii de la Geneva, care determină obligaţiile puterilor de ocupaţie în teritoriile ocupate'. 'Am dorit să ne manifestăm solidaritatea cu acest sat ameninţat cu distrugerea, atât din motive umanitare (...) cât şi fiindcă este o miză majoră pentru dreptul internaţional', a arătat el.

Autorităţile israeliene consideră că satul a fost construit ilegal, iar Curtea Supremă a Israelului a respins în mai un apel al locuitorilor împotriva demolării. Localnicii şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului arată, potrivit AFP, că pentru palestinieni este practic imposibil să obţină din partea Israelului autorizaţii de construcţie în zona respectivă din Cisiordania ocupată.

Vezi şi: România, palmă pentru Israel. Chirieac: Este un semnal devastator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel