Surse naturale de omega 3, în afară de pește

Omega 3. Studiu controversat: Beneficiile suplimentelor asupra sănătăţii inimii
Omega 3. Studiu controversat: Beneficiile suplimentelor asupra sănătăţii inimii

Acizii grași omega 3 sunt nutrienți de care organismul are mare nevoie, dar nu îi poate produce. Alimentele sunt principalele surse de omega 3. Și nu doar peștele este bogat în omega 3, ci există o mulțime de alte surse alimentare. 

Acizii grași omega 3 sunt o parte fundamentală a unei diete sănătoase, deoarece sunt componente de bază în structura celulelor, iar organismul nostru nu îi poate produce.

Acizii omega 3 se găsesc în principal în grăsimi, mai ales în cele din pește gras de ape reci, dar și în avocado, semințe de in, nuci, migdale și alte fructe cu coajă lemnoasă, ulei de măsline, de rapiță, de luminița nopții, unt de arahide. 

Acizi grași omega 3: beneficii

Acizii grași omega 3 joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului. Sunt importanți în copilărie, pentru că stimulează dezvoltarea creierului și ajută în procesul de învățare. Studii au arătat că bebelușii care au prezentat un deficit de omega 3 au avut ulterior probleme cu vederea și complicații la nivelul sistemului nervos. Acizii omega 3 sunt necesari și adulților pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.
Acești omega 3 scad riscul de boli cardiace, prin reducerea colesterolului și tensiunii arteriale. 
Acizii omega 3 contribuie la reducerea inflamațiilor, fiind utili pentru prevenirea bolilor inflamatorii și în boli autoimune.
Acizii omega 3 ajută la menținerea sănătății și frumuseții pielii.

Alimente bogate în omega 3, altele decât peștele

Ulei de măsline - Uleiul de măsline se combină perfect cu aproape toate alimentele. Dacă îl utilizezi corect, adică nu la prăjeli, poți obține doza zilnică de acizi grași omega 3.

Semințe de in - au o concentrație ridicată de acizi grași esențiali. Se estimează că aproximativ 15 grame de semințe de in sunt suficiente pentru a-ți asigura doza zilnică necesară de omega 3. În plus, semințele de in vin la pachet cu o cantitate benefică de fibre. Semințele se pot consuma în stare naturală, dar pentru că ele nu pot fi descompuse în cursul digestiei, se recomandă să fie măcinate într-o râșniță înainte de a fi consumate (cu iaurt, salate, brioșe). O altă variantă este uleiul din semințe de in. 

Avocado - conține toți aminoacizii esențiali, atât omega 3, cât și omega 6, în proporții variabile. Pentru a beneficia de calitățile acizilor grași din avocado îl poți consuma crud, în salate, sau sub formă de pastă, ca înlocuitor al untului clasic la micul dejun. Atenție însă la calorii! Un avocado de circa 150 de grame poate avea până la 230 de calorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel