Surpriză în Argentina - noul președinte, Alberto Fernandez, ales din primul tur

Alberto Fernandez, președinte Argetina. foto: Alberto Fernandez @alferdezok - FB
Alberto Fernandez, președinte Argetina. foto: Alberto Fernandez @alferdezok - FB

În urma alegerilor prezidențiale de duminică din Argentina, Alberto Fernandez ar fi obținut cele mai multe voturi, conform rezultatelor parțiale.

Peronistul de centru-stânga Alberto Fernandez a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina din primul tur, în faţa preşedintelui la final de mandat liberal Mauricio Macri, potrivit rezultatelor parţiale. După numărarea a aproape 80% din buletinele de vot, Alberto Fernandez a obţinut 47,45% din voturi, faţă de 41,11% contracandidatul său. El devine astfel noul preşedinte al statului cu 44,5 milioane de locuitori.

Pentru a câştiga din primul tur, un candidat trebuie să obţină peste 45% din voturi sau peste 40% din sufragii cu un avans de peste zece puncte procentuale în faţa celui de al doilea candidat. Potrivit Ministerului de Interne, prezenţa la scrutin a fost de peste 80%.

"Este o zi mare pentru Argentina", a reacţionat, încrezător, în faţa presei, Alberto Fernandez, a cărui parteneră pentru vicepreşedinţia ţării este fosta preşedintă Cristina Kirchner (2007-2015), la puţin timp după închiderea secţiilor de vot. Preşedintele la final de mandat, Mauricio Macri, de 60 de ani, a cărui popularitate a scăzut puternic anul trecut din cauza gravei crize economice cu care se confruntă ţara, a declarat după ce a votat că "două viziuni concurente despre viitor sunt în joc".

Alberto Fernandez, măsuri anunțate

După ce a votat, Fernandez a promis să depună eforturi pentru a reduce puternica polarizare politică care afectează ţara, între peronişti şi susţinătorii lui Macri, care a candidat pentru un al doilea mandat.

" 'Noi' şi 'ei' s-a terminat", a dat asigurări avocatul de 60 de ani. "Trecem printr-o profundă criză economică, fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla", a subliniat el.

La alegerile primare din august - considerate o repetiţie generală înainte de alegerile prezidenţiale - Fernandez l-a devansat pe Macri cu 17 puncte procentuale, dar acesta a reuşit să reducă substanţial distanţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel