Summit UE 2019. Klaus Iohannis, declarații la finalul întâlnirilor

Klaus Iohannis, declarații la finalul Summitului de la Sibiu
Klaus Iohannis, declarații la finalul Summitului de la Sibiu

Summitul Uniunii Europene de la Sibiu s-a încheiat. Președintele României, Klaus Iohannis, s-a arătat încântat de evenimentul găzduit de țara noastră și susține că ”Declarația de la Sibiu” este un reper important în istoria UE. 

”Îmi exprim pentru început satisfacția pentru faptul că ne regăsim cu toții la Sibiu în contextul desfășurării unui eveniment atât de important pentru România și pentru Uniunea Europeană. România, țară care exercită Președenția Consiliului Uniunii Europene și ca stat membru, profund atașat consolidării proiectului European, a devenit astăzi centrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene. Europa a venit în România. Este, istoric vorbind, prima reuniune a Consiliului European pe care România a avut șansa să o găzduiască.

Discuțiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene. Ne-am dorit, și acum la sfârșit putem spune că am reușit, să avem un Summit al unității, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrării Europene ca proiect fără precedent de democrație, prosperitate și pace. Un proiect al stabilității”, susține Klaus Iohannis.

Iohannis: pornește un mesaj pozitiv

”Mă bucur că dinspre România pornește un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre și al instituțiilor europene deopotrivă de a consolida Uniunea pe baza unui set clar de principii și valori. Acest mesaj de unitate, rezonează într-o coerență perfectă cu motto-ul Președenției României la Consiliul Uniunii Europene, gândit în jurul principiului coeziunii, ca valoare comună europeană.

La preluarea mandatului, România și-a asmuat avansarea proiectului european spre o Europă mai coerentă, mai coezivă și unitară, atât pe plan intern, la nivelul statelor membre, între state membre, la nivel regional, local, cât și pe plan extern. Unitatea și coeziunea ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi ca Uniune. Un model de dezvoltare, de democrație, de prosperitate”, a mai spus Iohannis la finalul Summitului UE. 

Înțelegerea la care au ajuns liderii Uniunii Europene

”Am discutat astăzi la Sibiu despre cum vrem să continuăm în ce direcție dorim să ducem construcția noastră europeană. Am adoptat o declarație politică, ”Declarația de la Sibiu”, care sper să rămână un reper important în istoria UE.

În spiritul celor convenite în urmă cu doi ani cu ocazia aniversării la Roma, a 60 de ani de la semnarea tratatelor, cel mai important mesaj al ”Declarației de la Sibiu” aș putea spune, spiritul de la Sibiu, este confirmarea voinței noastre de a continua împreună proiectul european”, susține Klaus Iohannis.

O nouă reuniune la nivel înalt, în iunie

”Sper din tot sufeltul ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulți europeni și să crească încrederea cetățenilor în forța Uniunii Europene cu convingerea că Uniunea lucrează pentru ei, pentru cetățeni. Principiile și obiectivele noastre comune, enunțate în declarație, vizează consolidarea Uniunii Europene și au fost reflectate și în cadrul dezbaterilor pe care le-am avut. Despre direcția strategicăa Uniunii, pe marginea viitoarei agende strategice pe care o pregătim spre adoptare cu ocazia reuniunii Consiliului European din iunie.

Într-un context european și global în continuă evoluție, în opinia României este important ca viitoarea agendă strategică să ofere o înțelegere comună a obiectivelor prioritare pe care vrem să ne concentrăm, oferind în același timp Uniunii flexibilitatea, instrumentele și resursele pentru a le atinge. Trebuie să asigrăm instrumentele necesare pentru a modela viitorul unei Uniuni mai puternice și mai eficace, bazată pe unitatea, solidaritatea și coeziunea membrilor săi pe promovarea valorilor comune.

Acestea ar trebui să se afle în centrul acțiunilor viitoare. Noi ne dorim o agendă care să reflecte o viziune ambițioasă pentru viitorul UE, de natură să aducă beneficii concrete pentru cetățenii Uniunii. Din această perspectivă credem că noua agendă trebuie să se concentreze pe promovarea unei Europe a creșterii și convrgenței, consolidarea pieței unice, întărirea securității interne, a Uniunii Euroepe, și asigurarea unei acțiuni externe eficiente. Poate cel mai important lucru, ne dorim o comunicare mai bună, mai transparentă, mai intensă și mai interactivă cu cetățenii europeni”, a mai declarat Klaus Iohannis la finalul Summitului UE de la Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel