SUMMIT NATO 2014 ȚARA GALILOR: Cameron: Construim o forță de reacție rapidă cu comandamentul central în Polonia

Foto: Twitter NATO WALES 2014
Foto: Twitter NATO WALES 2014

Premierul britanic David Cameron, gazdă a summit-ului NATO din Țara Galilor, a declarat că NATO va crea o forță de reacție rapidă pentru a răspunde agresiunii ruse în Europa de Est. Structura "NATO Response Forces" va avea comandamentul central în Polonia și 4 unități în 4 state din Est. Anunțul lui Cameron arată, implicit, că NATO nu va stabili baze militare permanente în Europa de Est.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, și premierul britanic David Cameron au vorbit în deschiderea lucrărilor celei de-a doua zile a summit-ului NATO din Țara Galilor (Cardiff - New Port). 

După ce danezul a arătat că "ușile NATO rămân deschise" pentru eventualii pretendenți la accederea în alianță, Cameron a expus planul de răspuns al Aliaților în fața Rusiei.

Premierul britanic a spus că NATO va crea o forță de reacție rapidă care va avea comandamentul central în Polonia și 4 unități în 4 state estice. Probabil că potențialele gazde sunt România și statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia). Demersul NATO demonstrează că solicitările celor 5 state din proximitatea Rusiei nu au rămas fără ecou, deși acestea așteptau o măsură asiguratorie mai puternică, precum prezența unor baze permanente pe teritoriul fiecăreia.

România a cerut și consolidarea prezenței navale a aliaților în Marea Neagră, unde țara noastră a devenit practic vecină cu Rusia după anexarea din primăvară a peninsulei Crimeea. Răspunsul afirmativ sau negativ la solicitarea României va fi reflectat în concluziile finale ale reuniunii din Newport.

Noua forță va avea o capacitate de dislocare a trupelor oriunde în lume în 2 - 5 zile. Marea Britanie va contribui cu un personal format din 1.000 de oameni la totalul de 4.000 ai noii forțe de reacție, a precizat Cameron.

Polonia: NATO nu amplasează baze permanente în Europa de Est

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel