Summit Balcanii de Vest. Rajoy REFUZĂ întâlnirea

Mariano Rajoy: măsuri prin care guvernul de la Madrid vrea să preia controlul asupra Cataloniei
Mariano Rajoy: măsuri prin care guvernul de la Madrid vrea să preia controlul asupra Cataloniei

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, nu va participa la summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, programat joi la Sofia, din cauza invitării Kosovo, a cărui independenţă nu a fost recunoscută de Madrid, a declarat marţi o oficialitate de rang înalt a UE, pentru agenţia dpa. 

Opoziţia Spaniei faţă de independenţa Kosovo datează din 2008, când Madridul a decis să nu recunoască separarea fostei provincii sârbe, din cauza temerilor că ar putea alimenta separatismul în regiunile bască şi catalană. 

Problema a devenit şi mai acută după referendumul din octombrie trecut cu privire la independenţa Cataloniei de Spania, declarat ilegal de justiţie. 

'A fost foarte clar de la bun început că, din cauza poziţiei Spaniei cu privire la statutul Kosovo, prim-ministrul Rajoy nu este doritor să participe la summit', a declarat oficialitatea europeană, sub rezerva anonimatului. 

Întâlnirea de la Sofia 

Lideri din UE şi omologii lor din ţările Balcanilor de Vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia) se vor reuni joi la Sofia pentru a discuta despre perspectivele europene ale regiunii. 

Liderii celorlalte patru state UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, România şi Slovacia) vor lua parte totuşi la summitul de la Sofia. 

Uniunea Europeană a indicat în mod clar că summitul din capitala bulgară nu se va axa pe extindere, ci va reafirma angajamentul UE faţă de integrarea regiunii, cu accent pe creşterea 'conectivităţii' atât la nivel regional, cât şi cu UE, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel