Suedia dislocă trupe pe o insulă strategică din Marea Baltică de teama Rusiei

Foto: ft.com
Foto: ft.com

Suedia va disloca după o absență de zece ani trupe pe o insulă strategică din Marea Baltică din cauza tensiunilor cu Rusia.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat că va recomanda dislocarea unei companii de 150 de soldați în insula Gotland, care se află la jumătate distanței dintre Suedia și Letonia, în Marea Baltică. De asemenea, Suedia va executa mai multe exerciții militare terestre, navale și aeriene în proximitatea insulei.

"Gotland este o locație strategică în Marea Baltică și o indicație pentru lumea exterioară că recunoaștem importanța ei. Tot ce facem este întru sublinierea suveranității Suediei", a declarat ministrul pentru ziarul Dagen Nyheter, potrivit Financial Times.

Submarinul "rus" care a pus pe jar Suedia: măsuri de forță la Stockholm

Cu o lungime de 175 de kilometri și o lățime de 50 de kilometri, Gotland este cea mai întinsă insulă a Suediei. A încetat să mai fie o bază militară permanentă în 2005, dar este considerată una dintre cele mai importante locații strategice din Marea Baltică.

Cele trei state Baltice și Suedia, care nu e membru NATO, au plasat remilitarizarea insulei pe lista de priorități pe fondul tensiunilor cu Rusia. "Gotland este o grijă mare pentru noi. Poate fi capturată de Rusia în câteva minute și după noi toți am fi foarte vulnerabili la un atac", a spus un politician din Estonia.

Decizia suedezilor se circumscrie unui plan mai amplu al guvernului de la Stockholm de a cheltui o sumă suplimentară de 717 milioane de dolari pentru Apărare în următorii cinci ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel