Suedia: Partidul Liberal a ales-o la conducere pe Nyamko Sabuni, născută în Burundi

Partidul Liberal suedez a ales-o vineri ca lider pe Nyamko Sabuni, născută în Burundi, care devine primul şef de origine africană al unei formaţiuni parlamentare suedeze, transmite dpa.

'Acesta este (un moment) istoric', le-a declarat ea colegilor de partid, subliniind că alegerea sa este 'o dovadă în plus că Suedia liberalilor este o ţară a oportunităţilor'.

Părinţii lui Nyamko Sabuni au trăit în exil în Burundi după ce s-au refugiat din Republica Democrată Congo, iar în 1981 au primit azi în Suedia, stabilindu-se lângă Stockholm. Nyamko Sabuni, în vârstă de 50 de ani, a fost membră a parlamentului între 2002 şi 2006, după care, până în 2013, a deţinut portofoliul egalităţii de gen şi integrării în guvernul de coaliţie de centru-dreapta al conservatorului Fredrik Reinfeldt. Nyami Sabuni preia conducerea liberalilor de la Jan Bjorklund, care a condus partidul din 2007.

În ianuarie, Partidul Liberal a convenit să coopereze în privinţa proiectului de buget şi a altor proiecte-cheie cu social-democraţii premierului Stefan Lofven, ceea ce i-a permis acestuia să formeze o nouă coaliţie de guvernare cu Verzii.

Acordul, sprijinit şi de Partidul de Centru, a înclinat majoritatea parlamentară spre centru şi a scos în afara jocurilor guvernării partidul de extremă dreapta Democraţii Suediei. Acordul i-a divizat însă pe liberali, iar sprijinul pentru acest partid a scăzut dramatic. O serie de sondaje arată că partidul nu ar trece acum pragul electoral de patru procente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel