SUA urmărește să impună noi tarife pentru mărfurile din China

SUA a anunțat impunerea unor noi tarife pentru mărfurile venite din China, ceea ce escaladează și mai mult războiul tarifar între cele două țări.

Mâine, 1 septembrie SUA a anunțat că va impune o nouă taxă de 15% pe mărfuri în valoare de miliarde de dolari provenite din China, aceasta fiind una dintre cele două runde de scumpiri anunțate, iar la rândul său guvernul chinez a declarat că are modalități „ample" pentru a riposta.

Până la finalul anului, Washington a declarat că dorește să impună taxe asupra tuturor produselor din China care intră pe teritoriu american. Până acum, SUA a impus taxe pe mărfuri în valoare de 250 de miliarde de dolari, iar ca răspuns China a impozitat și ea mărfuri din America în valoare de 110 miliarde de dolari.

Președintele Trump susține aceste runde de impozitare, legând chiar un posibil acord comercial cu China de protestele din Hong Kong, atunci când a declarat că Președintele Xi ar trebui să se întâlnească cu protestatarii pentru a discuta un posibil acord de încetare a violențelor.

Valorarea bunurilor importate 

Oficiul American de Comerț nu a comentat clar asupra valorii bunurilor importate ce urmează a fi impozitate în septembrie, însă analiști au estimat că aceasta se ridică la 150 de miliarde de dolari. Bunurile vizate acum sunt diverse și variază de la produse alimentarela pixuri și instrumente muzicale. Al doilea val de impozitări a fost stabilit pentru 15 decembrie și urmează să vizeze bunuri precum îmbrăcămintea și încălțămintea.

Acest „război" al tarifărilor, deși la început a debutat ca o luptă împotriva practicilor comerciale injuste, pare acum mai mult ca o luptă pentru supremație între cele mai mari puteri economice ale lumii. În plus, starea de incertitudine a făcut ca mulți producători să vorbească deschis despre repercursiunile pe care aceste politici le pot avea - de exemplu, Nike și Converse au declarat că aceste noi tarifări se vor reflecta în prețul produselor și vor duce la scumpirea unor modele cu chiar 67%, ceea ce va ridica costurile anuale ale consumatorilor cu 4 miliarde de dolari.

Administrația Trump plănuiește să ridice taxele 

Pe lângă taxarea unor noi produse, administrația Trump plănuiește să ridice taxele existente de la 25% la 30% pe 1 octombrie. Unii analiști economici pretind că acestea ar putea urca chiar până la 45% întrucât taxarea acestor categorii de bunuri produce cele mai multe prejudicii Chinei și cele mai puține daune colaterale Americii.

Gary Hufbauer de la Institutul Peterson pentru International Economics, a declarat că pe termen scurt aceste tarifări pot produce o diminuare a PIB-ului american cu 1%, iar efectul pe PIB-ul Chinei ar fi de -5%. În acest context, autoritățile de la Beijing se arată mult mai favorabile unei negocieri și încheierii unui acord, pe când administrația Trump pare să nu dorească o nouă negociere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel