SUA şi UE condamnă anularea acreditării şi reţinerea unei inspectoare a AIEA în Iran

Reţinerea în Iran a unei inspectoare a Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) este "o provocare revoltătoare", au declarat Statele Unite joi, la o reuniune a Consiliului Agenţiei, după ce Teheranul a anulat acreditarea inspectoarei.

"Toţi membrii Consiliului trebuie să arate clar acum şi pe viitor că astfel de acţiuni sunt complet inacceptabile, nu vor fi tolerate şi trebuie să aibă consecinţe", a avertizat ambasadoarea americană la AIEA, Jackie Wolcott, într-o declaraţie către Consiliul în care sunt reprezentate 35 de ţări, preluată de Reuters, scrie Agerpres.

La rândul său, Uniunea Europeană a arătat că este "foarte preocupată" de incident. "Cerem Iranului să se asigure că inspectorii AIEA pot să îşi îndeplinească îndatoririle" conform angajamentelor Teheranului, arată declaraţia UE în faţa Consiliului, citată de AFP.

Iranul a anunţat joi că i-a retras acreditarea unei inspectoare a AIEA după declanşarea unei alarme în timpul unui control la uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz. Inspectoarea "a declanşat o alarmă", provocând suspiciunea că ar fi putut avea asupra sa "un produs suspect", menţionează comunicatul postat de Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA), fără a preciza dacă ulterior a fost găsit efectiv un astfel de produs.

Conform OIEA, inspectoarea a plecat deja la Viena, la o dată neprecizată.

UE a confirmat că "incidentul s-a rezolvat", dar a cerut "să nu se mai repete pe viitor".

Reuniunea de joi a Consiliului a fost convocată de directorul general interimar al AIEA, românul Cornel Feruţă. Noul şef al agenţiei, argentinianul Rafale Grossi, îşi va prelua mandatul luna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel