SUA şi Turcia au convenit să îşi normalizeze relaţiile

Steaguri Turcia si SUA
Steaguri Turcia si SUA

Turcia şi Statele Unite au decis 'să stabilească mecanisme' pentru a-şi normaliza relaţiile, a anunţat vineri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, după săptămâni în care retorica antiamericană a Ankarei s-a intensificat, relatează Reuters şi AFP.

Într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Rex Tillerson la Ankara, Cavusoglu a spus că Turcia şi Statele Unite vor avea o nouă reuniune la mijlocul lunii martie.

Rex Tillerson s-a întâlnit joi seară cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar cei doi au avut o 'discuţie productivă şi deschisă', potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat care îl însoţeşte pe şeful diplomaţiei americane în vizita sa în Turcia.

Pe de altă parte, un oficial turc a spus că Ankara a propus Washingtonului ca miliţiile kurde YPG să se retragă la est de fluviul Eufrat în Siria şi ca trupele turce şi americane să fie staţionate împreună în regiunea Manbij din această ţară. Sursa citată a declarat că SUA iau în considerare această propunere, care a fost făcută secretarului de stat Rex Tillerson în timpul vizitei sale la Ankara.

În conferinţa de presă de vineri, Rex Tillerson a declarat la rândul său că SUA şi Turcia 'împărtăşesc aceleaşi obiective în Siria', mai exact înfrângerea grupărilor jihadiste şi găsirea unei soluţii politice la conflict. El a reiterat totuşi apelul la 'reţinere' în ofensiva turcă împotriva miliţiilor kurde aliate cu Washingtonul în enclava siriană Afrin.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel