SUA, sancțiuni pentru Iran. Decizia administrației Trump privind programul nuclear civil iranian

TRUMP
TRUMP

Administraţia Trump va extinde cu 90 de zile scutirile de sancţiuni pentru programul nuclear civil iranian, a confirmat miercuri consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, relatează dpa.

Într-o intervenţie la Fox Business, Bolton a confirmat o informaţie din Washington Post, potrivit căreia SUA va extinde scutirile pentru cinci programe. 'Urmărim acele activităţi nucleare foarte foarte îndeaproape, rămân sub monitorizare zilnică', a declarat Bolton la Fox Business. 'Nu vom permite nimic care contribuie în orice fel la posibilitatea dezvoltării capabilităţilor nucleare ale Iranului', a precizat el. Decizia va fi probabil salutată de Rusia, China şi naţiunile europene, care au deranjate de retragerea unilaterală a Washingtonului din acordul nuclear din 2015 şi care au reprezentanţi la faţa locului pentru a se asigura asupra scopurilor civile ale programelor.

'Este o prelungire de 90 de zile şi avem intenţia, după cum am spus, să menţinem o observare constantă', a adăugat Bolton. Potrivit relatării din Washington Post de marţi, preşedintele american Donald Trump a fost de acord cu secretarul trezoreriei Steven Mnuchin, care a argumentat că o renunţare la scutiri ar fi forţat SUA să sancţioneze firmele ruse, chineze şi europene care se află în Iran pentru a se asigura că centralele atomice şi alte facilităţi au scopuri civile.

Ziarul a citat şase oficiali ale căror nume nu au fost divulgate care spun că Bolton şi secretarul de stat Mike Pompeo s-au opus unei extinderi a scutirilor. Tot miercuri, SUA a impus sancţiuni împotriva ministrului de externe iranian Mohammad Javad Zarif, un punct cheie de contact pentru SUA şi celelalte mari puteri în negocierile nucleare, în contextul escaladării tensiunilor între cele două ţări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel