SUA, neinteresate de petrolul Siriei

Pentagonul a dat asigurări joi că SUA nu vor petrolul din Siria, chiar dacă au fost trimise întăriri militare americane în estul ţării pentru a proteja câmpurile petroliere, relatează AFP.

   'SUA nu au niciun beneficiu din asta. Beneficiile revin FDS', a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, făcând referire la Forţele Democrate Siriene, kurzii care au luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) alături de ţări occidentale.


Statul Islamic blocat financiar


Obiectivul este 'de a le acorda kurzilor din regiune, Forţele Democrate Siriene, o sursă de venit şi posibilitatea de a-şi spori puterea în campania lor militară împotriva SI', a precizat el într-o conferinţă de presă. 'Prin urmare, este vorba de a împiedica SI să aibă acces şi de asemenea de a le permite kurzilor şi FDS să controleze' petrolul, a adăugat el.

Când SI controla câmpuri petroliere în 2015, gruparea jihadistă extrăgea 45.000 de barili pe zi, pentru un venit de 1,5 milioane de dolari pe zi care îi permitea să îşi finanţeze atentatele în ţară şi în străinătare, a reamintit la rândul său un responsabil al Statului Major american, viceamiralul William Byrne. 'Nu vom permite ca acest lucru să se mai repete', a adăugat el.



SUA de pază la petrol


După ce a anunţat la 6 octombrie retragerea celor o mie de militari americani încă desfăşuraţi în nord-estul Siriei, lăsând terenul liber pentru o operaţiune militară a Turciei împotriva forţelor kurde aliate ale Washingtonului în lupta antijihadistă, preşedintele american a spus că 'un mic număr de soldaţi' americani vor rămâne în Siria 'în zonele unde există petrol'. Întrebat recent despre natura misiunii americane asupra câmpurilor petroliere siriene, secretarul Apărării, Mark Esper, a răspuns că este vorba de a 'interzice accesul grupului Statul Islamic şi al altor actori din regiune'. Rusia a protestat împotriva operaţiunii americane. 'Ceea ce face Washingtonul în prezent - confiscarea şi plasarea sub control armat a câmpurilor de petrol din estul Siriei - reprezintă pur şi simplu banditism internaţional', a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel