SUA-Iran, presiune maximă. Trump înăspreşte ”considerabil sancțiunile”

Donald Trump
Donald Trump

Sancţiunile împotriva Iranului vor fi în curând "înăsprite considerabil", a avertizat miercuri preşedintele american Donald Trump, după ce Teheranul a anunţat că rezervele sale de uraniu îmbogăţit au depăşit limita impusă de acordul de la Viena din 2015, relatează AFP.

"Iranul 'îmbogăţeşte' (uraniu) de mult timp în secret, încălcând complet groaznicul acord de 150 de miliarde de dolari încheiat de (fostul secretar de stat american) John Kerry şi administraţia Obama", a scris Trump pe Twitter, făcând referire la pactul privind problema nucleară iraniană, din care Washingtonul s-a retras anul trecut.

"Sancţiunile vor fi în curând înăsprite considerabil", a adăugat el.

Într-un climat de tensiuni exacerbate, Iranul a anunţat luni că produce de acum uraniu îmbogăţit cu o concentraţie de cel puţin 4,5%, peste limita autorizată prin acordul nuclear încheiat la Viena în 2015.

SUA, strategie de ”presiune maximă” împotriva Iranului

În acest context, Washingtonul urmează o strategie de "presiune maximă" asupra Teheranului, înăsprindu-şi sancţiunile economice.

Ameninţat de când Washingtonul l-a denunţat unilateral în mai 2018, acordul încheiat la Viena între Iran şi şase mari puteri (Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) pare în pericol de a se prăbuşi.

Ca ripostă la retragerea SUA, Iranul a anunţat că va depăşi progresiv unele dintre angajamentele sale până când ceilalţi parteneri ai acordului vor lua măsurile pe care le cere pentru a-i fi garantate interesele.

Retragerea SUA din acord privează de fapt Iranul de beneficii pe care Teheranul le aştepta de la acest pact pentru a accepta să îşi reducă programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale împotriva sa.

Miercuri, consilierul diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron se afla la Teheran în încercarea de a salva acordul din 2015 şi de a găsi un mijloc pentru a reduce tensiunile dintre Iran şi SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel