SUA-Iran, acrod nuclear. Răspuns categoric pentru Trump

Hasan Rouhani
Hasan Rouhani

Un consilier al preşedintelui iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că orice negocieri cu Statele Unite trebuie să înceapă printr-o reducere a ostilităţilor şi o revenire la acordul nuclear, informează AFP. 

'Respect faţă de marea naţiune iraniană, reducerea ostilităţilor, revenirea SUA la acordul nuclear... Aceasta va deschide calea către negocieri', a scris Hamid Aboutalebi într-o postare pe Twitter, răspunzând astfel la o declaraţie făcută luni de preşedintele american Donald Trump în care el s-a arătat dispus să se întâlnească cu liderii iranieni 'când doresc ei', fără condiţii prealabile. 

'Îmi imaginez că vor dori să ne întâlnim, sunt gata să ne întâlnim când doresc ei', a declarat Trump în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, la nici o săptămână după un schimb de ameninţări verbale cu preşedintele Rouhani. 

Aboutalebi a afirmat că Iranul şi-a manifestat deschiderea spre dialog în trecut, în special prin discuţia telefonică dintre Rouhani şi predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, în 2013. 

Negocierile, imposibile?

Acest dialog s-a 'bazat' pe ideea măsurilor de consolidare a încrederii, iar acordul nuclear a fost o realizare a acestui efort şi trebuie acceptat', a afirmat Aboutalebi. 

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghasemi, a declarat luni, înaintea declaraţiei lui Donald Trump, că sunt imposibile negocieri cu actuala administraţie americană. 

'Având în vedere măsurile ostile ale SUA împotriva Iranului după retragerea sa din JCPOA (acronimul oficial al acordului) şi restabilirea sancţiunilor economice, nu există nicio posibilitate de discuţii, iar Washingtonul îşi dezvăluie zi de zi caracterul în care nu poţi să ai încredere', a declarat Ghasemi, citat de agenţia de presă iraniană Mehr. 

Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 în luna mai şi se pregăteşte să reinstituie sancţiuni în două etape, în august şi în noiembrie. Preşedintele american a declarat că doreşte un nou acord cu Teheranul care să depăşească limitele celui actual. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel