SUA: Donald Trump vrea să se întâlnească din nou cu Kim Jong Un

Donald Trump - Kim Jong Un
Donald Trump - Kim Jong Un

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi reporterilor că este dispus să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a relua negocierile privind denuclearizarea la un moment dat anul acesta, informează Reuters. 

Declaraţia preşedintelui SUA a fost făcută în contextul în care, luni, Phenianul a anunţat că este dispus să reia discuţiile cu SUA mai târziu în cursul acestei luni. Analiştii politici au afirmat că îndepărtarea consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui american, John Bolton, la începutul acestei săptămâni, ar putea susţine eforturile Statelor Unite de a relansa discuţiile, dar nu ar facilita îndeplinirea obiectivului Washingtonului de a convinge Phenianul să renunţe la armele sale nucleare.

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018 şi până în prezent. Coreea de Nord a propus luni ca negociatorii celor două ţări să se întâlnească până la sfârşitul lunii 'la o dată şi într-un loc' care să fie stabilite de comun acord, în scopul relansării discuţiilor asupra dezarmării nucleare, aflate într-un punct mort din luna februarie a acestui an. La doar câteva ore după acest anunţ, Phenianul a testat două noi rachete cu rază scurtă de acţiune, o activitate recurentă în ultimele săptămâni.

Donald Trump vrea să reia negocierile privind denuclearizarea

Joi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american Morgan Ortagus a declarat că 'SUA şi comunitatea internaţională au fost unite în mesajul adresat Coreei de Nord care afirmă că provocări precum aceste trageri cu rachete nu sunt utile şi comunică dorinţa ca nord-coreenii să revină la masa negocierilor pentru a duce la bun sfârşit denuclearizarea', potrivit AFP. Ortagus a calificat drept 'încurajatoare' propunerea nord-coreeană de reluare a discuţiilor până la sfârşitul lunii.'Este o declaraţie pe care o salutăm', a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Administraţia americană, care nu încetează să facă apel la reluarea negocierilor, s-a arătat foarte prudentă până acum faţă de această deschidere diplomatică aparentă a Phenianului. 'Nu avem de anunţat nicio întâlnire' în acest moment, a precizat Morgan Ortagus, care a refuzat să spună dacă negocierile între echipele tehnice ale celor două ţări ar putea fi reluate în marja Adunării Generale a ONU ce urmează să înceapă la New York spre sfârşitul acestei luni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel