SUA cere o alianță împotriva Iranului. Tensiuni în Orient

Darius Muresan / 10 ian 2019 / 18:43

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a îndemnat joi la Cairo ţările din Orientul Mijlociu 'să depăşească vechile rivalităţi' pentru 'binele regiunii' în faţa Iranului, pe care el l-a numit drept inamic comun mai mult ca oricând, potrivit France Presse. 

Într-un discurs privind politica regională a preşedintelui Donald Trump pronunţat la Universitatea din Cairo, Pompeo a pledat pentru o Alianţă Strategică în Orientul Mijlociu, un fel de NATO arabă pe care Washingtonul doreşte să o creeze împotriva Teheranului. 

SUA vor continua să acţioneze 'prin diplomaţie' cu aliaţii lor pentru a-i 'alunga' pe iranieni din Siria, chiar şi după retragerea anunţată a soldaţilor americani, a afirmat secretarul de stat, promiţând că Washingtonul va continua 'să facă în aşa fel încât Israelul să-şi păstreze capacitatea militară' pentru a se 'apăra împotriva aventurismului agresiv al regimului iranian'. 

Iranul este, împreună cu Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad în conflictul care afectează Siria din 2011. 

Mike Pompeo a confirmat anterior retragerea americană din Siria, anunţată în decembrie de Donald Trump, spre surprinderea tuturor. Şeful diplomaţiei american nu a menţionat însă un calendar pentru retragerea celor circa 2.000 de soldaţi americani. 

În discursul său, Mike Pompeo a cerut aliaţilor SUA să se implice şi mai mult în Siria pentru a prelua iniţiativa după plecarea americanilor. 

 

Obama, criticat vehementÎn preambulul acestui discurs privind politica regională, care s-a dorit a fi ecoul discursului preşedintelui Barack Obama din 2009 la Universitatea din Cairo, Mike Pompeo l-a criticat violent, fără să-l numească, pe fostul preşedinte democrat. 

Potrivit lui, predecesorul lui Donald Trump a 'încurajat' regimul iranian şi a 'subestimat serios tenacitatea şi brutalitatea islamismului radical'. 

'Adevăratul 'nou start' este acum!', a spus secretarul de stat american, reluând o sintagmă utilizată de către Obama în 2009. 

În Egipt, Pompeo s-a întâlnit joi dimineaţă cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, oficialul american elogiind în discurs 'curajul său', lupta sa împotriva 'extremismului'. 

Referitor la încălcările drepturilor omului de către regimul egiptean denunţate în mod regulat de organizaţiile neguvernamentale, Mike Pompeo a afirmat în discursul său că îl 'încurajează pe preşedintele Sissi (...) să promoveze schimbul liber şi deschis de idei'.