SUA: Candidaţii democraţi la Casa Albă se adresează Americii

Zece candidaţi democraţi la Casa Albă au deschis miercuri la Miami prima dezbatere televizată a prezidenţialelor americane, cu cap de afiş senatoarea Elizabeth Warren care vede în programul său progresist cea mai bună modalitate de a-l învinge pe Donald Trump în 2020, notează AFP.

Cele două ore de emisiune au început la 21.00 (joi, 01.00 GMT) în acest mare oraş din Florida, un stat-cheie în alegerile americane.

Elizabeth Warren, 70 ani, a fost prima care a luat cuvântul pe tema inegalităţilor economice.

"Trebuie să facem schimbări structurale în modul nostru de a guverna, în economia şi în ţara noastră", a declarat ea în aplauzele celor prezenţi.

În faţa unui număr record de candidaţi, organizatorii au fost nevoiţi să aleagă 20 dintre aceştia, împărţiţi în două seri.

Distribuţia de joi va fi mai valoroasă cu primii doi clasaţi în sondaje - fostul vicepreşedinte centrist Joe Biden şi socialistul Bernie Sanders -, precum şi cu doi candidaţi din plutonul de frunte, Kamala Harris şi Pete Buttigieg.

Elizabeth Warren a fost propulsată pe locul trei în sondaje de performanţe publice remarcate în acest debut de campanie. Ea îi conduce detaşat pe ceilalţi nouă democraţi care au înconjurat-o pe scenă.

În timp ce zbura spre Japonia pentru summitul G20, preşedintele Donald Trump şi-a manifestat dispreţul faţă de posibilii săi rivali, ironizând într-un mesaj pe Twitter că nu poate comenta în direct: "Îmi pare rău, sunt la bordul Air Force One, pe drum spre a salva lumea liberă!".

"Este un grup cu adevărat puţin entuziasmant", afirmase el mai devreme, în timp ce un sondaj îl arăta săptămâna trecută învins în Florida în faţa mai multor democraţi angajaţi în primare, cu Joe Biden în frunte.

Preşedintele republican l-a avut, de altfel, ca ţintă preferată pe fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, un "suflet pierdut" care "îşi schimbă părerile rapid", înainte de începerea dezbaterii organizate de NBC, MSNBC şi Telemundo.

Ceilalţi candidaţi prezenţi miercuri seară au beneficiat în medie de zece minute pentru a se face remarcaţi. Printre aceştia, fostul membru al Camerei Reprezentanţilor Beto O'Rourke, senatorul şi bun orator Cory Booker, senatoarea de centru şi fostă procuror Amy Klobuchar, primarul New Yorkului, Bill De Blasio, sau fostul ministru al lui Barack Obama Julian Castro, care speră să devină primul preşedinte latino-american al Statelor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel