SUA: Oraşul unde s-a născut mişcarea pentru drepturi civile a ales primul primar de culoare

Oraşul Montgomery, capitala statului Alabama din sudul SUA, cunoscut ca locul de naştere al mişcării drepturilor civile pentru boicotul autobuzelor din anii 1950 din cauza locurilor segregate, a ales primul primar de culoare din istoria sa de 200 de ani, relatează Reuters.

Steven Reed, un judecător de culoare specializat în drept succesoral, l-a învins pe David Woods, un om de afaceri alb care deţine o televiziune regională, arată rezultate neoficiale postate online de municipalitate, câştigând 67% din voturi la un al doilea tur de scrutin.

În fotografii apărute în mass-media, se văd susţinători ai lui Reed cu tricouri de campanie având inscripţionat sloganul 'Am făcut istorie', într-un oraş de circa 200.000 de locuitori, dintre care 60% sunt afro-americani, conform Biroului de Recensământ al SUA. 'Aceste alegeri nu au fost niciodată despre mine', a spus primarul ales Steven Reed într-un discurs susţinut marţi seară, conform cotidianului Montgomery Advertiser.

'Aceste alegeri nu au fost niciodată doar despre ideile mele. Au fost despre toate speranţele şi visele pe care le avem individual şi colectiv în acest oraş', a adăugat el. Victoria lui Reed survine într-un oraş care încă încearcă să se împace cu trecutul său. Montgomery a fost prima capitală a Statelor Confederate ale Americii în 1861.

Anul trecut, Iniţiativa pentru Justiţie Egală a deschis Memorialul Naţional pentru Pace şi Justiţie şi Muzeul Moştenirii în centrul Montgomery-ului pentru a onora victimele linşajurilor din epoca de segregare rasială după Războiul Civil american. Oraşul este locul unde s-a produs boicotul autobuzelor, un protest de un an pentru drepturi civile care a început în 1955, condus de croitoreasa de culoare Rosa Parks, care a refuzat să renunţe la locul său în favoarea unui alb, aşa cum cerea legea atunci, şi a fost arestată.

Curtea Supremă din SUA a cerut în cele din urmă oraşului Montgomery să elimine segregarea din sistemul de autobuze, iar unul dintre liderii boicotului a fost pastorul Martin Luther King Jr., care avea să devină cel mai proeminent lider al mişcării pentru drepturile civile. Reed a fost de asemenea primul afro-american ales ca judecător specializat în drept succesoral în acest district în 2012, conform Advertiser. În 2015, el a fost primul judecător specializat în drept succesoral din Alabama care a emis licenţe de căsătorie între persoane de acelaşi sex. Reed urmează să depună jurământul de învestitură la 12 noiembrie la primărie, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel