Studiu. Băuturile și batoanele energizante afectează sănătatea dinților sportivilor

Un nou studiu relevă faptul că băuturile și batoanele energizante afectează sănătatea dinților sportivilor care le folosesc, potrivit cotidianului britanic The Independent.

Cercetătorii de la University College London (UCL) au examinat 352 de sportivi de elită, dintre care 256 au fost pe cale să concureze la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Sportivii au concurat în 11 sporturi diferite, inclusiv înot, ciclism, fotbal, canotaj, hochei, navigație și atletism.

Participanții, cu vârste cuprinse între 18 și 36 de ani, au completat un chestionar cu privire la variabile privind frecvența cu care au periat dinții, cât zahăr au mâncat, dacă au fumat, dacă au mestecat gumă și când au fost ultima oară la dentist. Majoritatea (94 la sută) dintre sportivi își spălau dinții de două ori pe zi. Studiul a subliniat faptul că 87% dintre sportivi au folosit băuturi energizante, 59% au folosit batoane și 70% au folosit geluri energetice, despre care se știe că dăunează dinților din cauza nivelului ridicat de zahăr.

Ce arată rezultatele studiului

Rezultatele, care au fost publicate în British Dental Journal, au descoperit că sportivii profesioniști au un „substanțial” risc de probleme în ceea ce privește sănătatea dinților, în ciuda practicării unei igiene orale bune. Autorii studiului au sugerat că riscul de probleme dentare ar putea fi rezultatul utilizării unor produse cu conținut ridicat de zahăr, cum ar fi băuturile energizante și batoanele, care sunt adesea comercializate fără îndrumări privind sănătatea orală.

Dr Julie Gallagher, de la Centrul de Medicină și Performanță Orală Eastman, UCL Eastman, a declarat: „Am descoperit că majoritatea sportivilor din sondajul nostru au bune obiceiuri  legate de sănătatea orală, atât timp cât se spală pe dinți de două ori pe zi, vizitează stomatologul în mod regulat, nu fumează și au o dietă generală sănătoasă.

„Cu toate acestea, ei folosesc frecvent băuturi și batoane energizante dedicate sportivilor în timpul antrenamentelor și competiției. Zahărul din aceste produse crește riscul de carii la nivelul dinților, iar aciditatea acestora crește riscul de eroziune. Acest lucru ar putea contribui la nivelurile ridicate de carie dentară și eroziunea acidă pe care am văzut-o în timpul verificărilor dentare. "

Echipa de cercetători a subliniat că studiile anterioare au sugerat ca sportivii de elită au predispoziție să se confrunte cu un risc ridicat de boală la nivelul cavității bucale de la gura uscată în timpul antrenamentelor intense.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel