EXCLUSIV  STRATEGIA față de SUA. Dungaciu: PROVOCAREA pe care România trebuie să și-o ASUME!

Analistul Dan Dungaciu a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS, situaţia ingrată în care se află România, prinsă între două mari forţe mondiale. De altfel, viitorul ar depinde, spune analistul, de modul în care se poziţionează România faţă de cele două superputeri, dar şi de ce are de oferit. 

Jurnalistul Val Vâlcu a menţionat că "în lumea nouă, România riscă să rămână fără aliaţi, dar are un duşman sigur şi dintotdeauna, Rusia". 

"Noi suntem în NATO, care rămâne cea mai fermă garanţie de securitate, până inventează cineva alta. Parteneriatul strategic cu SUA rămâne cea mai fermă ancoră de securitate până inventează cineva alta. Ce faci în momentul în care tu vezi, şi probabil asta se va acutiza din noiembrie 2020, că toată lumea negociază cu Federaţia Rusă? Ce faci? Rămâi ca soldatul japonez care nu a aflat că s-a terminat războiul şi aperi o cauză care nu mai există, încerci să aperi un status-quo care nu mai există sau joci altfel? Şi dacă joci altfel, cum? Ei, asta este o întrebare provocatoare pentru establishmentul de gândire strategică a României de aici înainte", a explicat Dan Dungaciu. 

Strategiile de acum 20 de ani nu mai sunt valabile

"Bilateralismul s-ar putea să conteze inclusiv în ceea ce priveşte parteneriatul strategic. Asta va conta, ce poţi oferi tu unui partener strategic şi nu poate altcineva? Că e vorba de strategie, de un obiectiv strategic, nu ştiu. Dar trebuie să faci ceva pentru a fi atractiv. În vechea ordine, era o vorbă: 'dacă vrei să fii cu noi, trebuie să fii ca noi'. Cu cât erai mai ca occidentalii, cu atât erai mai mult acolo. E şi cuvântul ăsta bizar inventat de Bruxelles, monitorizare. Astăzi nu mai funcţionează. Donald Trump spune că pentru a fi cu ei, trebuie să ai alte avantaje. Ori, ce valoare mai poţi avea ca partener strategic pentru SUA dacă mai gândeşti ca acum 10 sau 20 de ani? Asta este provocarea pe care România trebuie să şi-o asume", a completat analistul. 

Mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel