Strângere de fonduri pentru susţinerea activistului civic Hans Hedrich care a pierdut procesul cu Holzindustrie Schweighofer

Fundaţia Comunitară Covasna (HKA) a demarat, miercuri, o campanie de strângere de fonduri pentru susţinerea activistului civic Hans Hedrich, care, în urma pierderii unui proces cu firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, deţinătoare a mai multor fabrici de cherestea din România, a fost obligat de Tribunalul din Viena să plătească circa 4.000 de euro cheltuieli de judecată. 

Directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acţiunea de strângere de fonduri se va derula până vineri, la ora 17, iar scopul este de a aduna 2.000 de euro în decurs de trei zile. 

"În 2014 s-a format o mişcare de rezistenţă civilă, odată cu realizarea investiţiei de la Reci a firmei Holzindustrie, care a construit aici o fabrică. Scopul acestei mişcări civile a fost să atragă atenţia oamenilor, a comunităţii asupra efectelor negative pe care le va cauza aceasta investiţie atât din punct de vedere al mediului, cât şi al societăţii, în general. Astfel, s-au realizat foarte multe activităţi, informări periodice, acţiuni de protest, s-au lansat petiţii civile (...), s-au semnalat multe ilegalităţi în acest proces de construire a fabricii. Hans a dat faţa şi numele acestei acţiuni de protest a civililor. În urma proceselor juridice, acum există o penalizare în valoare de aproape 4.000 de euro (...) E aplicată lui Hans personal, dar el fiind faţa acestei acţiuni civile, ne priveşte pe toţi, având în vedere că este vorba despre o acţiune în vederea susţinerii comunităţii noastre. De aceea, am lansat o chemare la solidaritate cu Hans (...) Am instalat o masă în Parcul Central unde se pot oferi donaţii personal sau cei care vor pot face donaţii şi prin transfer bancar. Asta este scopul: ne solidarizăm cu Hans. El nu este singur, suntem împreună cu Hans care a luptat şi continuă să lupte pentru protejarea pădurilor noastre", a declarat Bereczki Kinga. 

Hans Hiedrich a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că asociaţia Neuer Weg cu sediul în Făgăraş, pe care o reprezintă, a iniţiat mai multe procese împotriva companiei, dintre care patru au fost pierdute, iar ultimul, care vizează anularea autorizaţiei de construcţie a fabricii din Reci, eliberate pe conducerea Consiliului Judeţean Covasna în decembrie 2014, se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, urmând să fie judecat până la sfârşitului anului. 

Acesta a mai adăugat că, la rândul ei, firma austriacă l-a acţionat în judecată pentru calomnie atât pe el, cât şi asociaţia Neuer Weg, iar în urma procesului pierdut la Viena i-a pus, în luna iulie a.c, poprire pe cont pentru suma de 4.067 de euro cheltuieli de judecată, plus 3.300 de lei cheltuieli de executare silită. 

Hans Hiedrich a explicat că procesul a fost pierdut "strict pe motive de procedură" şi nu pe fond şi a mai adăugat că firma a decis să îl execute silit la trei ani distanţă de la pronunţarea sentinţei, fapt ce îl determină să creadă că este o tentativă de "constrângere" în vederea renunţării la ultimul proces, care este "decisiv". 

"M-am văzut nevoit sa apelez la solidaritatea şi bunăvoinţa oamenilor, pentru că altfel îmi pierd casa cumpărată de părinţi. Această campanie de strângere de fonduri am început-o în mod spontan pe internet, iar până la ora actuala am obţinut aproape 2.500 de euro donaţii din ţară şi străinătate (...) Maximă stimă pentru toţi, indiferent de suma donată (...) Le mulţumesc colegilor din Covasna, sunt optimist că vom strânge aceşti bani. Văd foarte multă solidaritate şi simpatie şi, în mod clar, îmi voi continua munca", a spus Hans Hiedrich.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel