Spionajul, în societatea modernă. Iulian Fota: ”Pacea s-a cam dus de mult”

Marea Lojă Națională din România și-a continuat seria de conferințe și dezbateri derulate sub titlul "Viitorul României", marți, 26 februarie 2019.

La întâlnirea de marți, una dintre temele analizate a fost ”Intellingence-ul, rol si necesitate în societatea modernă” abordată de Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională și fost director al Colegiului Național de Apărare.

El a precizat că acesta este, de fapt, principalul subiect în societatea românească vis-a-vs de serviciile de informații:

”Dacă te uiți la ce se întâmplă în lume în zona asta a relațiilor internaționale, inclusiv pe spionaj, constat o intensificare în zona de intelligence. Anul trecut a fost pentru prima dată un moment unic - nici măcar în timpul războiului rece, când miza era mai mare și încrâncenarea mai mare, nu s-a întâmplat așa ceva - 140 de ruși, în mai multe țări NATO și nu numai, au fost expulzați. E vorba de 140 de diplomați ruși expuzați într-o chestiune convenită, coordonată, tocmai pentru a da un semnal că lucrurile au mers mult prea departe și Occidentul nu mai este dispus să se uite pasiv la o serie întreagă de acțiuni de intensificare a unor operațiuni de intelligence, fie că era vorba de cyber, de amestec în alegeri, chestiuni din aste hibride ș.a.m.d.” a precizat Fota.

”Au fost expuzați pentru a da peste cap în plan tactic operațiunile și în plan strategic pentru a da un semnal. Ăsta e doar un semn sau doar o dovadă că, cel puțin în zona asta de intelligence pacea s-a cam dus de mult. În general în această zonă nu se doarme, măcar pentru a identifica oportunități pentru țările lor chiar și în timp de pace. După părerea mea, de câțiva ani - măcar de la Cromeea încoace assităm la o confruntare din ce în ce mai dură în zona de intelligence”, a mai susținut Iulian Fota.

Mult mai multe informații din zona intelligence și nu numai puteți afla din materialul video de mai jos, de la conferința Marii Loje Naționale din România:

VIDEO

Citește și:

"Viitorul României", o nouă dezbatere transmisă LIVE

Iulian Fota: De ce o susțin pe Kovesi



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel