Specialiştii avertizează! Fenomenele meteo extreme, precum tornadele, pot afecta şi capitala

07 mai 2019 / 08:16

Instabilitatea atmosferică din ultimele zile continuă, iar meteorologii anunţă că fenomene precum tornada de la Drajna, de săptămâna trecută, vor deveni din ce în ce mai frecvente, chiar şi în zona Bucureştiului. De altfel, prognoza meteo pentru zilele următoare indică pericol mare de inundaţii, torenţi şi viituri, nu doar de vânt puternic. Sunt şi consecinţe ale fenomenelor meteo extreme. În judeţul Bacău, spre exemplu, peste 2000 de gospodării au rămas fără curent electric. 

Așteptăm să vedem care vor fi efectele. Rugămintea către populație este să se adăpostească, să evite să iasă din casă. Nu este un cod de lungă durată, este de aproximativ de o oră. Dacă cineva vede o chestie care arată ca o tornadă să nu meargă spre ea. Și cum am zis și altă dată, centura în mașină trebuie pusă. În cazul că mașina se răstoarnă, persoana să fie protejată. Să urmărească indicațiile date de autorități”, a explicat Raed Arafat, într-o intervenţie la Antena3. 

Acesta a adăugat şi că tornade precum cea de la Drajna pot apărea şi la Bucureşti. "Este posibil, din cauza acestei instabilităţi atmosferice", a completat Raed Arafat. 

În toate staţiunile montane de pe Valea Prahovei ninge ca în lunile de iarnă, iar în judeţul Bacău mii de gospodării au rămas fără curent electric din cauza ploilor. Mai mult decât atât, două drumuri naţionale au fost închise din cauza cantităţilor de apă acumulate. Luni, începând cu ora 23,00, drumul naţional 2F Bacău - Vaslui a fost închis pe sectorul dintre Secuieni şi Străminoasa, din cauza precipitaţiilor abundente care au condus la umplerea secţiunii podului din localitate, existând risc de deversare.

Conducătorii auto au la dispoziţie, ca rută alternativă, traseul Bacău - Adjud - Podu Turcului - Bârlad - Vaslui.