Special Olympics, Jocurile Mondiale de vară - Abu Dhabi. Lotul României

România va participa cu 35 de sportivi la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics de la Abu Dhabi.

România va fi reprezentată de 35 de sportivi la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics, dedicate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, care se vor desfăşura la Abu Dhabi în perioada 14-21 martie. Directorul Fundaţiei Special Olympics România, Cristian Ispas, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, că la Abu Dhabi cel mai important este ca sportivii români să îşi reprezinte cu mândrie ţara.

'Poate că nu este o performanţă în sensul strict al cuvântului, dar este o performanţă în întrecerea acestor sportivi cu sine. Ei se depăşesc în fiecare zi şi se antrenează în fiecare zi. La Abu Dhabi mergem să reprezentăm cu mândrie România, o ţară care până în 1989 a fost cunoscută pentru încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Aşa cum sportivi precum Mihai Covaliu sau Ionela Târlea au reprezentat cu mândrie România, suntem siguri că vor face la fel şi sporitivii noştri', a spus Ispas.

'Sportivii Special Olympics sunt împărţiţi pe grupe valorice. Dacă performanţa din acel moment e mai slabă cu 15% decât performanţa din finală sportivul respectiv e descalificat. E greu pentru un sportiv obişnuit să fie descalificat, pentru sportivii noştri e groaznic. Ei trebuie să dea tot ce au mai bun în orice moment. Noi suntem mândri dacă ei sunt şi pe locul 1, şi pe locul 8, important este să participe şi să reprezinte România cu cinste. Pentru noi, toţi sunt nişte eroi', a adăugat oficialul fundaţiei.

Aceleaşi probleme ca şi sportivii de performanţă

Cristian Ispas a explicat că sportivii români cu dizabilităţi se confruntă aceleaşi probleme ca şi sportivii de performanţă. 'Există dificultăţi, sportivii noştri sunt în aceeaşi situaţie cu sportivii obişnuiţi. Lipsa bazelor sportive, faptul că sunt foarte puţine, reprezintă o problemă. Însă nu putem spune că sportivii noştri sunt discriminaţi, au acces la bazele de antrenament. Dar nu putem compara cu ce se întâmplă în Anglia, spre exemplu, unde fiecare club de fotbal are o secţie de Special Olympics', a menţionat el.

'Înaintea precedentelor Jocuri Mondiale, care au avut de la Los Angeles, cineva din MTS ne-a propus ca la întoarcere sportivii să fie recompensaţi cu o sumă pentru rezultatele obţinute. Dar am fost nevoiţi să refuzăm pentru că la noi nu e importantă performanţa. Noi nu îi ducem la competiţie pe cei mai buni, din contră, încercăm să îi ducem acolo şi pe cei cu abilităţi foarte scăzute. Aşa că nu există această recompensă. Nu există indemnizaţie de pregătire. Pe la Special Olympics au trecut până acum 27.000 de sportivi, numărul pare mare, dar sunt mult mai multe persoane cu dizabilităţi care ar putea face sport, dar nu au şansa aceasta', a mai spus Ispas.

7.500 de sportivi în total

Preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic, Sally Wood Lamont, a afirmat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă: 'Trebuie să le oferim şansa acestor sportivi de a câştiga medalii şi de a reprezenta România într-o asemenea competiţie. Pentru mulţi este pentru prima oară când participă. Le urez din toată inima mult succes la Abu Dhabi'. Prezent la eveniment, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a precizat că sportivii vor avea parte de o experienţă unică la Abu Dhabi. 'Suntem extrem de bucuroşi că aceşti copii vor putea trăi experienţa participării la o astfel de întrecere la care am înţeles că se vor afla 7.500 de sportivi. Ca nivel, această competiţie aş compara-o cu Jocurile Olimpice de vară. Experienţa pe care o vor trăi aceşti copii sunt convins că le va rămâne întreaga viaţă. Sunt convins că ei vor concura la capacitate maximă, aşa cum vor putea ei mai bine. Le transmit, aşa cum a spus şi Nelson Mandela, că sportul nu ţine cont de nicio barieră, nici de rasă, nici de religie, nici de cultură. Această experienţă va fi unică pentru ei şi suntem bucuroşi că putem fi alături de ei. Le urez mult succes şi sper ca la întoarcere să ne reîntâlnim şi să ne bucurăm de performanţele realizate acolo', a afirmat Covaliu.

Denisa Iliescu, reprezentantul sportivilor în Comitetul Director al Fundaţiei Special Olympics România, a afirmat că aşteaptă cu încredere participarea la Jocurile Mondiale de la Abu Dhabi. 'Am devenit sportiv Special Olympics în 2010, iar în 2015 am devenit triplă campioană la Los Angeles, aşa că privesc cu mult entuziasm participarea la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics de la Abu Dhabi. Mulţumesc Special Olympics pentru că m-a învăţat să iubesc sportul', a spus sportiva care va participa în concursul de gimnastică.

Lotul României Jocurile Mondiale Special Olympics

Sunt 35 de sportivi care vor participa la opt discipline după cum urmează:

atletism - Ioan Negrea, Suzana Varga, Daniel Tănase, Alina Estera Moldoveanu;

bocce - Vasilică Cimpoieri, Raluca Diaconu, Bianca Ioniţă, Daniel Tudorache;

gimnastică - Mohamad Abedin Nejadi, Mihaela Bercuş, Mădălina Marin, Denisa Iliescu, Ana Maria Istrate, Călin Alexandru Marinescu, Ionuţ Păunescu, Nixon Ionuţ Sava;

înot - Andrei Cupşa, Alexandru Codruţ Moldoveanu, Mara Oprea, Erna Veress;

judo - Dan Alexandru Ardelean, Ioana Ardeleanu, Ionuţ Andrei Butnaru, Denisa Simu, Laurenţiu Zelko;

role - Ştefan Bogdan Cleniu, Ioana Simona Zamfir;

tenis de câmp - Florin George David, Andreea Mustăreaţă-Pivniceru, Lara Maria Mihăescu, Alexandru Ştefan Olaru;

tenis de masă - Francisc Antal, Lenuţa Căbăscu, Ilinca Irimia, Tiberiu Constantin Tarcău.

La precedenta ediţie a Jocurilor Mondiale de vară Special Olympics din 2015 (Los Angeles), România a câştigat 21 de medalii la şapte discipline sportive. Jocurile Mondiale de vară Special Olympics 2019 se desfăşoară la Abu Dhabi în perioada 14-21 martie. La competiţie vor participa aproximativ 7.500 de sportivi din peste 190 de ţări care vor concura la 24 de discipline sportive.

Citește și:

Keith Flint, solistul Prodigy, a murit

Blocați în zăpadă. Un bărbat şi câinele său, supraviețuire minune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel