Spațiul Schengen. Carmen Dan, declarații după audierea în Comisia LIBE

Carmen Dan
Carmen Dan

Extinderea spaţiului Schengen prin aderarea României va fi adusă în atenţie în perioada mandatului Preşedinţiei române a Consiliului UE, a anunţat miercuri ministrul Carmen Dan, după audierea din Comisia LIBE.

„Noi am obosit să tot spunem cât de nedreaptă este situaţia în care ne aflăm şi cât de riguroşi am fost în a respecta acquis-ul despre care vorbeam. Va fi o temă de discuţie serioasă la reuniunea informală JAI din februarie, care se va desfăşura la Bucureşti, şi vom pune pe masa Consiliului această temă. Cred eu că merită să discutăm şi în plan extins şi vom discuta despre viitorul spaţiului Schengen tocmai pentru a lua pulsul şi a omogeniza, zic eu, într-un sens pozitiv, şi poziţiile statelor membre care neargumentat sunt contrare aderării (României la spaţiul Schengen, n.r.), a declarat ministrul român după încheierea audierii din LIBE.

În pofida criticilor dure care au fost formulate de mai mulţi eurodeputaţi din LIBE - potrivit ministrului român, o comisie ancorată puternic în componenta politică a Parlamentului European - în legătură cu situaţia statului de drept şi cu corupţia din România, Carmen Dan apreciat că a fost o audiere bună. Tot ce ne-am propus pentru audierile de astăzi a fost să arătăm cât de determinaţi şi de bine pregătiţi suntem pentru a gestiona dosarele pe care le avem în portofoliu. Nu aş interpreta că a fost o audiere tensionată, cred că a fost o audiere bună. Cred că am reuşit, în expunerea pe care am făcut-o împreună cei doi miniştri, să prezentăm cât am putut de clar - aici trebuie să ţinem cont şi de timpul alocat - priorităţile pe care ni le-am asumat. Sunt componente importante şi de aceea, spuneam, şi în partea de final, că vom evita pe tot mandatul nostru să facem declaraţii foarte ambiţioase întrucât aş vrea să ne raportăm mai mult la fapte şi mai puţin la vorbe, a adăugat ministrul român de interne.

Două dosare care se vor afla pe agenda afacerilor interne a Preşedinţiei române a Consiliului UE vor fi, după cum a menţionat Carmen Dan, migraţia şi securitatea internă, două componente importante şi care preocupă în egală măsură cetăţenii europeni. 

VEZI ȘI:

Toader, răspuns tranșant în Comisia LIBE: Asta vă rog să reținem!

Scandal în Comisia LIBE. Macovei denigrează România. Pavel: Procuror comunist!


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel