Urmărește emisiunea live


Spania/alegeri: Premierul socialist Pedro Sanchez are în vedere formarea unui guvern chiar şi fără o majoritate

Premierul spaniol în exerciţiu, Pedro Sanchez, a afirmat vineri că formaţiunea sa PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc) ar trebui să poată forma un guvern chiar şi în situaţia probabilă de altfel că nu va obţine o majoritate de voturi la alegerile de duminică, relatează dpa, scrie Agerpres.

"Dacă parlamentul nu reuşeşte să convină asupra formării unui guvern, propun să lăsăm să guverneze grupul care a obţinut cele mai multe voturi", a afirmat Sanchez, într-un interviu publicat vineri în cotidianul El Pais.

Potrivit sondajelor coroborate de El Paris, PSOE ar urma să iasă pe primul loc la scrutin, cu circa 27%, urmat de Partidul Popular (centru-dreapta), cu aproape 21%. Sondajele indică însă totodată o cursă strânsă între principalele trei partide de centru-stânga şi principalele trei partide de centru-dreapta, care ar urma să-şi adjudece 157, respectiv 156 de locuri, în condiţiile în care pragul de majoritate este 176.

Liderul PP, Pablo Casado, a evocat pe postul de radio Cope o "egalitate tehnică" şi a menţionat că participarea slabă la urne aşteptată ar putea face rezultatul şi mai imprevizibil.

Potrivit comentatorilor, Sanchez şi Casado vor fi nevoiţi să încheie un acord pentru a ieşi din impas, în afara cazului în care Sanchez va reuşi să formeze un guvern de stânga, cu ajutorul partidelor regionale catalane şi basce.

"Nu întrevăd nimic altceva în afara unui nou blocaj" după alegerile de duminică şi singurele opţiuni pentru ieşirea din acest blocaj ar fi cele două variante sus-menţionate, a indicat pentru dpa Daniel Basteiro, editor politic la cotidianul El Espanol.

Paralizată politic, Spania se întoarce la urne duminică pentru a patra oară în patru ani, într-un context de criză deschisă în Catalonia susceptibilă să dea un nou impuls partidului de extremă-dreapta Vox, care şi-a făcut intrarea în Camera Deputaţilor în aprilie, într-o ţară unde extrema-dreaptă era marginală de la sfârşitul dictaturii lui Franco, în 1975.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel