Urmărește emisiunea live


South Stream. Rusia are un plan B: schimbarea rutei prin Grecia și Turcia

Un ziar rus pretinde că Rusia lui Vladimir Putin ia în calcul schimbarea rutei gazoductului South Stream, renunțând la Bulgaria, Ungaria și Slovenia pentru a-și atinge destinațiile finale, Italia și Austria, prin Turcia și Grecia.

Ziarul cu profil economic Vzglyad a scris luni că gigantul Gazprom are un "plan B" în cazul în care Bulgaria va continua să obstrucționeze construcția gazoductului, citează euroactiv.com.

Ministrul bulgar al Energiei și Economiei, recent numit în funcție, a anunțat marți sistarea oricărei activități în legătură cu proiectul South Stream, în urma presiunilor venite dinspre partenerii vestici care spun că deocamdată proiectul nu este compatibil cu normele europene.

Ziarul rus scrie că Putin a sugerat deja că ar putea schimba ruta în cadrul unei întâlniri din 24 mai cu liderii presei mondiale.

Moscova, furioasă: Bulgaria suspendă din nou South Stream

Articolul îl citează pe ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, care spunea că Ankara ar permite gazoductului să ajungă în Turcia prin traversarea Mării Negre în loc de Bulgaria, așa cum, de altfel, prevedeau planurile inițiale.

În orice caz, surse ruse spun că ruta turcă nu este preferată de Moscova, deoarece este mai lungă și nu ar mai ajunge în Serbia și Ungaria.

Articolul descrie Bulgaria, Serbia, Ungaria și România ca fiind primele victime ale planului B. În eventualitatea în care livrările de gaze din Ucraina vor fi "blocate permanent", Rusia nu ar putea să ofere gaze naturale niciuneia dintre cele patru țări, conform ziarului. 

Viktor Orban: South Stream va fi construit. Nu vom depinde de Ucraina

Proiectul actual nu prevede traversarea României de către gazoductul South Stream. Totodată, nu s-a vorbit public despre ipoteza conform căreia România va trebui să se alăture proiectului South Stream pentru a beneficia de livrările de gaze din Rusia dacă tranzitul prin Ucraina va fi stopat.

Dacă Gazpromul va pune în aplicare planul B, ruta South Stream se va juxtapune cu cea a proiectului TANAP-TAP care livrează gaze azere în Italia prin teritoriile Greciei și Turciei.

Azerii au ales anul trecut ruta TAP în detrimentul Nabucco Vest, în care era implicat și România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel