Sorin Oprescu, condamnat la închisoare

Fostul edil al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Sorin Oprescu a fost condamnat, într-o primă instanță, de către Tribunalul București, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de mită și spălare de bani. Acesta i-a mai fost administrată interdicția de a exercita anumite funcții publice.

Update. Eroare în decizia de condamnare a lui Sorin Oprescu

Judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a făcut o eroare materială în decizia de condamnare a fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu. Sorin Oprescu a fost condamnat luni pentru mai multe infracţiuni: 4 ani pentru luare de mită, 1 an pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi 3 ani pentru abuz în serviciu, el fiind achitat pentru spălare de bani. La pedeapsa cea mai mare, de 4 ani, ar fi trebuit adăugat un spor de o treime din celelalte pedepse (1 an şi 4 luni), condamnarea finală trebuind să fie 5 ani şi 4 luni închisoare, şi nu 4 ani şi 4 luni, cum apare în decizie. 'În baza art. 39 alin 1 lit. b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa de 4 ani închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse de 1 an şi 4 luni.

În final, inculpatul executa pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare', se arată în decizia care conţine eroarea. Reprezentanţi ai Tribunalului Bucureşti au explicat că, probabil, se va reveni marţi cu o îndreptare a erorii materiale din decizie.

Decizia de condamnare a lui Sorin Oprescu nu este definitivă. O următoare cale de atac se va judeca la Curtea de Apel București.

Judecătorul a stabilit confiscarea de la Oprescu a sumei de 25.000 de euro, ce a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită. Tribunalul a mai stabilit că fostul primar este vinovat şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru care judecătorul a decis o pedeapsă de un an de închisoare. Pentru abuz în serviciu instanţa a stabilit ca Sorin Oprescu să primească trei ani de închisoare. Astfel, instanţa a stabilit ca pedeapsa finală să fie cea mai mare, cea de patru ani, la care a adăugat un spor de pedeapsă de încă un an şi patru luni. Din aceasta, instanţa a scăzut un an de zile în care Oprescu s-a aflat în arest preventiv, arest la domiciliu şi sub control judiciar.

Tot luni, instanţa a mai dispus confiscarea de la fostul primar a sumei de 695.871 de lei şi a menţinut măsura sechestrului asigurator asupra cotei indivize de 5/6 din imobilul din Bucureşti, strada Popa Savu nr. 42, parter, sectorul 1, format din apartament patru camere de locuit şi dependinţe cu o suprafaţă utilă de 172,34 mp, loc de parcare demisol şi boxa demisol, până la suma de 1.264.531,8 lei. De asemenea, instanţa a stabilit ridicarea sechestrului de pe casa din Ciolpani a fostului primar şi restituirea către acesta a peste 100.000 de lei şi a 9.500 de euro, sume confiscate la percheziţiile domiciliare.

Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care Bogdan Popa - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Mircea Octavian Constantinescu - directorul Direcţiei economice din Primăria Generală, Florin Şupeală - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Claudiu Bengalici - administrator al unei societăţi comerciale, Cristian Stanca - fost şofer al lui Oprescu şi Ruxandra Avasiloae - director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.

Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii. Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

Vezi și Europarlamentare 2019: USR - PLUS, efectul Oprescu. Decizii controversate care arată starea justiției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel