Sondaj INSCOP: Ce atitudine au românii față de situația din Ucraina și atacurile SI

Un barometru INSCOP relevă faptul că cei mai mulți români sunt îngrijorați și foarte îngrijorați de conflictul din Ucraina, respectiv de atacurile din Irak și Siria ale Statului Islamic, scrie Agerpres.


Cercetarea sociologică, desfășurată în perioada 30 august - 4 septembrie, a fost făcută în contextul în care anul aceste se împlinesc 75 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Germania și Uniunea Sovietică au împărțit teritorii aparținând României și altor state din Europa de Est.

Volumul eșantionului a fost de 1.058 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Citește și: DNA - SRI. Sondaj INSCOP: Câte încredere au românii în DNA și SRI 

 

INSCOP Research a testat în ce măsură românii consideră că mai este posibilă astăzi împărțirea controlului asupra României între țări mai puternice, iar rezultatele sondajului arată că 34,4% din români consideră că un asemenea scenariu este încă posibil, în timp ce 44,7% cred că nu. 20,9% reprezintă non-răspunsuri.

În legătură cu situația din regiune, cercetarea relevă faptul că 67,3% din români se declară îngrijorați și foarte îngrijorați de conflictul din Ucraina. 30,1% sunt puțin sau deloc îngrijorați, în timp ce doar 0,9% nu au auzit despre situația din Ucraina.

"Înregistrăm o creștere a ponderii românilor îngrijorați de situația din Ucraina în condițiile în care în mai 2014, corespunzător fazei de atunci a conflictului, 61,9% dintre români erau îngrijorați și foarte îngrijorați iar 35,7% erau puțin sau deloc îngrijorați. 0,8% nu auziseră de acest conflict, iar 1,6% au avut opțiunea nu știu/nu răspund", arată sondajul INSCOP.

În continuare, 42,3% din respondenți cred că actualul conflict din Ucraina este rezultatul luptei pentru influență dintre Rusia și statele occidentale, în timp ce 33,5% aunt de părere că are la bază dorința majorității ucrainenilor de a se rupe de influența rusească. 24,3% nu știu sau nu răspund.

Sondajul a testat și reacția românilor față de evenimentele din Orientul Mijlociu. 44% sunt îngrijorați și foarte îngrijorați de atacurile în Irak ale organizației Statul Islamic din Irak și Levant. 50,1% sunt deloc sau puțin îngrijorați de aceste evenimente, 3,1% din respondenți nu au auzit despre noul conflict din Irak iar 2,7% sunt non-răspunsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel