EXCLUSIV  Sondaj DCNews. Alegeri prezidențiale 2019. Pe cine votați-rezultate

Alegerile prezidențiale vor avea loc în noiembrie-decembrie 2019. Cititorii DCNews pot să voteze, în fiecare săptămână, candidatul pe care îl susțin în cursa pentru Cotroceni.

Rezultatele votului online realizat pe noua platformă DCNews, în 9-10 februarie, îi plasează pe primele poziții pe Klaus Iohannis și Gabriela Firea. Distribuția opțiunilor, în funcție de locația respondenților, este una interesantă.

Aproape 60.000 de cititori și-au exprimat opțiunile de vot. Numărul mare al participanților, dublu față de media unor astfel de consultări, arată interesul pentru alegerile prezidențiale din 2019. La votul pentru europarlamentare, de exemplu, au fost înregistrate circa 36.000 de răspunsuri.

Pentru alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a primit 19.583 voturi, având cea mai mare cotă-puțin peste 33 procente din totalul respondenților. Pe locul doi s-a clasat Gabriela Firea, cu 10.481 voturi, adică aproape 18 procente. Călin Popescu Tăriceanu a fost votat de 10.249 de respondenți, obținând 17 procente. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost votat de aproape 11% dintre respondenți (6430 de voturi). Dacian Cioloș și Victor Ponta au obținut scoruri marginale, adică două, respectiv trei procente.

Segmentul celor care nu se simt reprezentați de liderii principalelor partide este unul important: 15 la sută dintre votanți au ales "Alt candidat". Campania electorală va fi, cel mai probabil, centrată pe convingerea celor care nu au încă o opțiune fermă.

Iohannis-PNL și Firea, mobilizare puternică în Capitală


De remarcat distribuția voturilor, care nu coincide cu repartizare cititorilor în țară, în cazul Iohannis și Firea. Klaus Iohannis a obținut peste două treimi din voturi de la cititori din București. Dacă în Capitală a luat 16164 de voturi, din restul localităților din țară a adunat doar ceva peste 3000 de voturi. În cazul Gabrielei Firea, contrastul este și mai frapant, primarul Bucureștiului obținând nici 600 de voturi din restul României. Distribuția cititorilor DCNews este mult mai echilibrată, apropiată de 50/50, cu un mic plus pentru zona București-Ilfov. Cu excepțiile de pe primele două locuri, candidații au primit voturile conform acestei distribuții.

Ca urmare, putem presupune că diferențele au fost generate de o mobilizare mai mare a susținătorilor primilor doi clasați. Klaus Iohannis, singurul politician care și-a anunțat candidatura, are sprijinul PNL. Cele mai puternice și numeroase structuri ale acestui partid se află în Capitală și în Ilfov, având experiența mobilizărilor online din campaniile trecute. Pe de altă parte, Gabriela Firea este importantă pentru cei circa 800 de angajați în Primărie, cei peste o mie din instituțiile subordonate și peste 8000 din companiile municipale. Altă ipoteză privind votul masiv din București poate fi pusă pe seama susținătorilor de la alegerile locale, care și-au revalidat votul din 2016, nefiind exclusă nici susținerea electoratului PSD, în ciuda divergențelor existente între primarul general și conducerea partidului. Chiar și în acest context, Klaus Iohannis a depășit-o net, cu un scor aproape dublu (39 la 23 de procente), ceea ce arată în continuare o orientare de Dreapta a votanților din Capitală.

(w670) sondaj 

Scor mai mare la europarlamentare decât la prezidențiale


În ceea ce privește votul pe partide, să notăm că la europarlamentare PSD ar primi cel mai mare număr de voturi (37%), iar PNL, care dă candidatul la prezidențiale având astăzi cel mai mare scor, obține doar 11% din opțiunile cititorilor DCNews. În schimb, USR-PLUS și ProRomânia au scoruri mult mai mari la votul online pentru europarlamentare decât la cel pentru prezidențiale. Este posibil ca rezultatele să se schimbe pe măsură ce se accelerează campania electorală și se face o asociere mai clară între liderii politici și candidatura la prezidențiale. În acest moment, doar Klaus Iohannis a anunțat oficial intrarea în cursa pentru Cotroceni.


În funcție de schimbările de pe scena politică, vom supune deciziei cititorilor noștri și alte nume sau alte asocieri (partid-candidat, de exemplu).


Votul pentru europarlamentare este activ timp de 24 de ore, începând de la ora 8,00 a zilei de luni, în fiecare săptămână. Votul pentru prezidențiale începe în fiecare zi de miercuri, la ora 8,00 și se încheie joi, ora 8,00 dimineața.

Astfel, se va putea observa evoluția rezultatelor în timp, permițând estimarea unor tendințe. Acuratețea raportării este de 999.999 la 1.000.000. Rezultatele sunt reprezentative doar pentru cititorii site-ului. Sistemul de votare asigură păstrarea anonimatului și nu colectează date personale. Oricine accesează site-ul poate vota, nefiind nevoie de logare sau alte acțiuni suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel