Sociolog: 65,5% dintre români sunt de părere că alianța cu SUA este cea mai bună garanție de securitate pentru România

Sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a făcut o amplă analiză în cel mai recent număr al revistei Cultura sub titlul Opinia publică și orientarea pro-occidentală a României, din care reies câteva aspecte semnificative privind atitudinile românilor față de occident, dat fiind contextul în care ne aflăm.

„România este o țară pro-occidentală a cărei orientare nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Deși uneori se mai pot observa nuanțe în discursul public, vocile politice care adoptă în mod fățiș o poziționare anti-occidentală sunt în izolate, excentrice și percepute fie anti-naționale, fie purtătoare ale unui steag străin. Observația de mai sus trebuie însă explicată cu argumente. Altfel, ea va fi înțeleasă, pe bună dreptate, ca o altă formă de dogmatism care fetișizează pro-occidentalismul României.

Orientarea politicii externe a unui stat este rezultatul a numeroase variabile care țin de factori istorici sau culturali, dar și de condiționări foarte pragmatice precum adeziunea față de valorile politice fundamentale, interesele economice sau problemele de securitate. Fiecare dintre aceste variabile influențează elitele politice, economice, culturale ale unei țări, dar și reprezentările sociale ale populației. Lipsa de convergență între opțiunile elitei și cele ale populației generează, mai devreme sau mai târziu, crize sistemice, la fel cum congruența dintre opțiunile elitelor și cele ale populației determină orientarea geopolitică solidă și stabilă a unei națiuni."

De asemenea, sociologul susține că „65,5% dintre români sunt de părere că alianța cu SUA este cea mai bună garanție de securitate pentru România, percepție verificată de numeroase sondaje de opinie realizate de-a lungul timpului de mai multe institute de cercetare a opiniei publice. Pro-americanismul românilor, testat în numeroase sondaje de opinie, este confirmat și prin această cercetare.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, observăm că două treimi dintre români sunt de părere aderarea la Uniunea Europeană a adus pentru România mai degrabă avantaje, în timp ce 27,7% sunt de părere că a adus mai degrabă dezavantaje, 8,5% reprezentând non-răspunsurile. De asemenea, 61,8% dintre români consideră că, în calitate de stat membru al UE, România are drepturi egale cu restul statelor membre. 30,5% împărtășesc opinia contrarie, iar 7,7% nu știu sau nu răspund. 77,3% dintre respondenți sunt de părere că România, ca stat membru al Uniunii Europene, are obligații egale cu celelalte state membre, 15,9% sunt de părere contrarie, iar 6,8% nu știu sau nu răspund."

Este semnificativ faptul că în plină epocă eurosceptică, în care adversarii ideologici ai Uniunii Europene defilează de-a lungul și de-a latul continentului (e adevărat, într-o cadență tot mai slabă în ultimul an), în care discursul populist a ieșit din subterane și concurează, uneori cu succes, rețetele partidelor politice tradiționale europene, în plin avânt al iliberalismului obtuz care maschează aceleași istorice metehne autocratice ale unor vecini încă tulburați de visele iluzorii de dominație de acum o mie de ani, alimentate cu generozitate de hegemoni pragmatici, oricând amatori de disensiuni gratuite în curtea occidentalilor, românii își păstrează o remarcabilă luciditate cu privire la direcția corectă și sursa binelui care a stat la baza închegării națiunii noastre și a păcii pe continentul european. Orientarea pro-occidentală a populației României este clară și stabilă în timp.

Chiar și în contextul celor mai dificile și recente provocări, când unele pârghii ale puterii executive și legislative păreau acaparate pe tăcute de vectori anti-occidentali, orientarea pro-occidentală a românilor a rămas o constantă. Acest lucru a blocat orice tentativă de a deturna România de pe orbita geopolitică normală și reprezintă una dintre cele mai importante surse de optimism pentru viitorul națiunii noastre. În contextul aniversării recente a Centenarului Marii Uniri, datele sociologice furnizează un tablou pozitiv, de ce nu al unui secol occidental pentru România" susține Ștefureac în analiza sa bazată pe un sondaj de opinie realizat de către INSCOP în perioada 4 – 12 septembrie pe un eșantion de 1050 subiecți reprezentativ pentru populația României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel