Majorări salariale. Funcţionarii publici dau în judecată Guvernul

SINDICATE - PROTESTE
SINDICATE - PROTESTE

SNFP acţionează în instanţă autorităţile pentru modul discriminatoriu în care s-au aplicat creşterile salariale.

Sindicatul Naţional ai Funcţionarilor Publici (SNFP) va da în judecată instituţiile statului pentru modul discriminatoriu în care s-au aplicat majorările salariale de 25%, în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat.

'Problemele sunt legate de atitudinea discriminatorie a Guvernului României, atunci când a suportat, în conformitate cu Ordonanţa 90/2017, sumele aferente contribuţiilor şi au spus că aceste sume aferente contribuţiilor, care sunt transferate de la angajator la angajat au fost avute în vedere în majorările salariale ale bugetarilor din 2018. Din punctul nostru de vedere, atâta timp cât nu toţi au beneficiat de o creştere de 25%, pentru că unii au beneficiat de o creştere mai mică, o suportare parţială, sau nu au beneficiat de nicio creştere, având chiar o scădere salarială, asta înseamnă că statul nu a suportat pentru toată lumea sumele aferente contribuţiilor. Nesuportând pentru toată lumea, a fost un act discriminatoriu, iar automat am dispus acţionarea în instanţă a tuturor actelor administrative care aduc atingere salariilor acestor angajaţi', a declarat, marţi, preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu.

Acesta a precizat că din aproximativ 72.000 de oameni, circa 30.000 nu au beneficiat integral de sumele pentru suportarea contribuţiei.

'Acţiuni în instanţă avem la ora actuală pentru administraţia publică centrală, iar aici mă refer la ministere şi unităţile subordonate acestora. Avem aproximativ 30.000 de oameni care nu au beneficiat integral, din cei 72.000 de oameni, sumele pentru suportarea contribuţiei sau nu au beneficiat deloc, iar acesta este motivul pentru care facem aceste acţiuni în instanţă, pentru a îndrepta o situaţie juridică dată', a mai spus preşedintele SNFP.

[citeste si]

Contribuţiile sociale au trecut de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată în noiembrie 2017 iar nivelul contribuţiilor a scăzut cu două puncte procentuale, astfel că, din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de către angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Calculele de la Finanţe arată că, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

În cazul veniturilor din activităţi independente, contribuţiile se plătesc dacă veniturile depăşesc 12 salarii minime brute pe economie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel