Siria: Putin a ORDONAT un armistițiu umanitar

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat instaurarea, începând de marţi, a unui "armistiţiu umanitar" cotidian în Ghouta Orientală, în Siria, fief al insurgenţilor şi ţintă a unei ofensive sângeroase din partea regimului lui Bashar al-Assad, informează luni agenţiile de presă ruse, potrivit AFP. 

"La ordinul preşedintelui rus şi în scopul evitării de pierderi de vieţi printre civilii din Ghouta Orientală, un armistiţiu umanitar cotidian va fi instaurat începând cu 27 februarie, de la orele locale 09:00 şi 14:00", a anunţat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile ruse de presă. 

Potrivit lui Şoigu, "culoare umanitare" vor fi înfiinţate pentru a permite evacuarea de civili. "Coordonatele lor vor fi gata şi vor fi făcute publice în curând", a precizat el. 

Această măsură intervine după adoptarea cu unanimitate de voturi, sâmbătă, de Consiliul de Securitate al ONU, a unei rezoluţii în care se cere aplicarea "fără întârziere" a unui armistiţiu umanitar de trei luni în Siria, în condiţiile în care mai mult de 550 de civili au fost ucişi în opt zile de atacuri ale regimului sirian asupra fiefului insurgenţilor, situat lângă Damasc. 

Două săptămâni de negocieri 

Acest text a necesitat peste 15 zile de negocieri pentru a obţine acordul Rusiei, aliată fidelă a regimului lui Bashar al-Assad. 

Raidurile aeriene şi loviturile de artilerie asupra enclavei Ghouta Orientală au continuat luni, chiar dacă pare să fi scăzut în intensitate, soldându-se cu 17 morţi în rândul civililor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra). 

Moscova a instaurat deja un armistiţiu unilateral în Alep în 2016, pentru a permite evacuarea de civili şi retragerea de combatanţi, înainte ca regimul să reia în totalitate controlul asupra oraşului. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a acuzat luni pe insurgenţii din Ghouta Orientală că "ţin ostatică populaţia locală" şi a calificat situaţia din jurul fiefului drept "foarte tensionată", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel