Siria, atacuri chimice. Autorităţile refuză accesul echipei de anchetă

Autorităţile siriene au refuzat accesul pe teritoriul său al noii echipe internaţionale de anchetă create pentru a-i identifica pe responsabilii atacurilor cu muniţii interzise, a declarat miercuri directorul general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Fernando Arias, transmite Reuters.

Statele membre ale organizaţiei au votat anul trecut crearea Echipei de Investigaţie şi Identificare (IIT), o decizie căreia i s-au opus Damascul şi aliatul său Rusia. 'Siria refuză să recunoască decizia şi să se confrunte cu oricare din implicaţiile şi efectele ce decurg din aceasta', a declarat Arias la Haga, în faţa reprezentanţilor statelor membre.

El a precizat că ministrul adjunct de externe sirian, Faysal Mekdad, a informat în scris OIAC despre decizia autorităţilor de a nu emite vize de călătorie pentru membrii echipei. 'În plus, am primit două scrisori, datate 9 mai şi 14 mai, din partea ministrului adjunct, informând cu privire la obiecţia Siriei de a le acorda acces membrilor nou numiţi ai IIT la orice informaţie confidenţială referitoare la dosarul chimic sirian', a adăugat Fernando Arias. Siria a aderat la OIAC în 2013, dându-şi acordul să permită accesul inspectorilor, o decizie prin care a evitat loviturile aeriene cu care ameninţa preşedintele american de atunci, Barack Obama.

O echipă comună de anchetă a ONU şi OIAC a concluzionat că forţele siriene au utilizat gaz sarin şi clor, iar jihadiştii Statului Islamic au folosit iperită. Noua echipă de anchetă a fost înfiinţată după ce Rusia s-a opus prin veto prelungirii mandatului primeia în noiembrie 2017, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel