Este singurul sat din România unde toți oamenii locuiesc în centru. Este situat la 50 de kilometri de Timișoara, iar faptul că este o așezare circulară îi oferă unicitate pe întreg teritoriul țării.
Charlottenburg sau Șarlota - așa cum mai este cunoscut - a fost clădit în secolul al XVIII-lea, la fel ca majoritatea satelor din comuna Bogda, de către şvabii bănăţeni. Unicitatea sa este dată de formă circulară, nemaîntâlnită în zona vestică. Din acest motiv, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.
Cu un diametru de 210 de metri, satul impresiona printr-o simetrie perfectă, după cum povestea şi meşterul pantofar Johann Caspar Steube, în scrisoarea a treia din Timişoara: “Acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie). În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi sură. Apoi urmează grădină unde se găseşte plantată vită de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceasi distanţă una faţă de alta”, scrie
În prezent, acest sat este amenințat de construcțiile de vacanță. Mai multe terenuri de aici au fost deja transformate în case de vacanţa de către proprietarii ce nu par a avea vreo intenţie în păstrarea autenticităţii de care abundă locul.
FOTO: http://www.voceatimisului.ro/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu