Sindicatele din Educație discută cu Orban despre un nou minister. Numărul de ore și plata dirigenției, subiecte cheie

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, alături de celelalte federații reprezentative din sistemul de educație, a participat marți la o întâlnire cu Premierul României, Ludovic Orban și cu ministrul Educației și Cercetării- Monica Anisie. În cadrul întâlnirii au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă sistemul de educație din România.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au cerut astăzi Premierului României, Ludovic Orban, precum și ministrului Educației și Cercetării- Monica Anisie rezolvarea de urgență a efectelor pe care le produce modificarea art. 66 din Legea Educației Naționale referitoare la numărul de ore din planurile cadru.

Sindicatele discută despre înființarea unui nou minister

S-a mai cerut respectarea prevederilor Legii nr.153/2017 privind calculul corect al unor drepturi salariale, precum dirigenția, gradația de merit, învățământul special și simultanul.
În cadrul discuțiilor de astăzi au fost abordate și următoarele teme de interes major pentru educație: necesitatea stabilirii normativelor pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic; regulamentul privind sporurile pentru condiții de muncă; analiza privind oportunitatea reorganizării Ministerului Educației, în sensul Înființării Ministerului Învățământului Preuniversitar și a Ministerului Învățământului Universitar

”Am solicitat prorogarea termenului de aplicare a acestei legi pentru a elimina tensiunile apărute în rândul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar generate de riscul pierderii locului de muncă. În perioada următoare vor fi purtate discuții la M.E.C. pentru a se găsi soluții la problemele generate de modificarea legislației astfel încât nimeni să nu aibă de suferit, fie că vorbim de elevi sau de cadre didactice, se arată într-un comunicat al FSLI.
Un alt punct al discuției a fost cel referitor la bugetul pentru educație care urmează să fie alocat pentru anul 2020, având în vedere că până acum niciun guvern nu a respectat prevederea din LEN conform căreia educației trebuie să i se aloce 6% din PIB. Premierul României a spus că și-ar dori să poată mări bugetul educației, iar decizia se va lua după ce se vor face toate calculele bugetare.
În ceea ce privește creșterile salariale pentru angajații din învățământ, prevăzute a se acorda de la data de 1 ianuarie 2020 și de la data de 1 septembrie 2020, Premierul s-a angajat că prima majorare se va aplica, urmând să se stabilească ce se va întâmpla cu a doua tranșă, iar un răspuns clar va fi dat peste două săptămâni. De asemenea, angajamentul părții guvernamentale a fost că vor fi identificate în perioada următoare și fonduri pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești.
Reprezentanții FSLI au adus în discuție problema costului standard per elev/preșcolar incorect calculat în acest moment, reprezentanții Guvernului României acceptând demararea discuțiilor în perioada imediat următoare privind acest cost standard. De asemenea, am solicitat găsirea soluției pentru finanțarea copiilor cu vârsta minimă de 2 ani care se regăsesc în învățământul preșcolar.”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel