Sindicaliștii, RĂSCOALĂ după măsurile lui Cîțu de la ANAF

Membrii sindicali i-au oferit un răspuns Ministrului Finanțelor Publice.

Evaziunea fiscală și creșterea sumelor încasate la buget nu se pot realiza prin măsuri împotriva instituției care are atribuții în aceste domenii, au avertizat reprezentanții Sindicatului Național „Meridian", conform Agerpres.

„Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că vrea să declare evaziunea fiscală ca problemă de securitate națională în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea acesta dorește să reorganizeze Agenția Națională de Administrare Fiscală până la jumătatea anului curent. În acest sens vrea să facă şi unele economii, printre măsurile avute în vedere aflându-se desființarea Antifraudei Fiscale şi reducerea cu peste 2.000 a numărului de inspectori fiscali. De altfel măsurile anunțate nu sunt unele noi, pentru că reorganizarea Fiscului a mai avut loc şi acum 7 ani, în anul 2013, când a fost desființată Garda Financiară, iar la baza acestei decizii a stat, ca şi acum, lupta împotriva evaziunii fiscale şi aducerea mai multor bani la buget (...) Mai mult decât atât, atunci s-a făcut un împrumut la Banca Mondială de 70 milioane de euro şi acum se constată că aceste măsuri nu au dat rezultatele așteptate, fiind cheltuite din creditul primit aproape 20 de milioane euro care acum trebuie date înapoi. Reducerea evaziunii fiscale şi creșterea sumelor încasate nu se poate face prin luarea unor măsuri tocmai împotriva instituției care are atribuții în aceste domenii. Desființarea unor structuri organizatorice, continua reorganizare a ANAF, menținerea deficitului de personal şi alte măsuri de conjunctură luate au făcut din Fiscul românesc o instituție tot mai vulnerabilă", afirmă sindicaliștii.

ANAF trebuie consolidată

Sursa citată a transmis că ANAF ar trebui consolidată, în paralel cu îmbunătățirea legislației fiscale cu care lucrează, pentru a apărea și rezultatele așteptate.

„Totodată, se pare că reducerea unor drepturi salariale pentru angajații de la stat, cum sunt indemnizația de hrană, voucherele de vacanță şi anumite sporuri, nu sunt de ajuns pentru ca Guvernul să diminueze deficitul. Acum se trece şi la eliminarea unor posturi de bugetari, primii pe listă fiind inspectorii fiscali, adică tocmai aceia care aduc cele mai importante venituri la bugetul de stat. În asemenea momente, Agenția Națională de Administrare Fiscală ar trebui consolidată, îmbunătățită legislația fiscală cu care lucrează, dotată cu toate mijloacele logistice necesare pentru desfășurarea activității şi numai atunci vor veni rezultatele așteptate din partea acesteia", susțin oficialii „Meridian".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel