Urmărește emisiunea live


Simone Veil, supraviețuitoarea Holocaustului, a murit

Poltician francez, campioana drepturilor femeilor si supraviețuitoarea Holocaustului, Simone Veil, a murit la vârsta de 89 de ani. 

Cunoscută mai ales pentru rolul său instrumental avut în legalizarea contracepției si a avortului, în 1970, ea a fost primul președinte al Parlamentului European ales. A devenit una dintre cei 40 de "nemuritori" ai Academiei Franceze din 2010- o mare onoare în Franța. Simone Veil a fost ministrul sănătății din Franța în perioada 1974-1979, în cadrul căreia a facilitat accesul la contracepție si a purtat o luptă lungă pentru a legaliza avortul. 

Viața lui Simone Veil 

Născută în Nisa în 1927 ca Simone Jacob, întreaga familie a fost arestată de germani în 1944. Tatăl și fratele ei au fost transportați în Europa de Est și nu s-a mai auzit de ei de atunci. Adolescenta Simone a fost trimisă la Auschwitz-Birkenau și apoi la Bergen-Belsen cu mama și sora cea mai mare. Mama ei a murit la scurt timp înainte de eliberare. Denise, altă soră de-a ei, s-a alăturat rezistenței franceze și a fost închisă la lagărul de concentrare din Ravensbrück. Cele trei surori au supraviețuit războiului, dar cea mai mare, Madeleine, a fost ucisă într-un accident de mașină în anii 1950. Doamna Veil a fost căsătorită cu Antoine Veil timp de 67 de ani, iar cuplul avea trei copii, informează BBC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel