Sibiu, orașul ”prezidențial”, două vești bune în 2017, trei lideri de partid în urbe

Sibiu, orașul ”prezidențial”, a primit două vești bune în 2017. 

În luna ianuarie, Sibiul a obținut, oficial, titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019, împreună cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia). Dosarul de candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019 a fost depus în luna iulie 2016 şi a fost analizat de un juriu internaţional în luna septembrie 2016.

Programul Regiune Gastronomică Europeană îşi propune să ofere turiştilor posibilitatea de a descoperi preparatele tradiţionale din judeţul Sibiu.

Consorţiul care a depus candidatura Sibiului este format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Universitatea 'Lucian Blaga' Sibiu, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu şi Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu.

Juncker, supriză pentru Iohannis

În luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în oraşul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar. În cazul în care calendarul Brexit-ului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27 după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar şi se va desfăşura în momentul în care România va deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, preşedinţia Consiliului UE. MAE notează pe site-ul său că preşedinţia României la Consiliul UE se va desfăşura într-un context european şi internaţional complex, cele mai importante dosare fiind Brexit-ul, alegerile pentru Parlamentul European, care se vor desfăşura cel mai probabil în luna mai a anului 2019, şi Cadrul financiar multianual post-2020. Anul 2017 a însemnat pentru Sibiu şi anunţul vizitei preşedintelui Consiliului European, tot în 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în octombrie 2017, la Bruxelles, că a convenit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, să aibă o întâlnire informală de Ziua Europei - 9 mai 2019 - la Sibiu. 'Avem astăzi şi mâine întrunirea Consiliului European cu o agendă bogată şi aş menţiona din agendă câteva teme care sunt foarte importante pentru noi în România.

Preşedintele Consiliului, domnul Tusk, va prezenta 'agenda liderilor' - agenda şefilor de stat şi de guvern, o agendă care arată când şi cu ce teme ne vom întâlni noi până inclusiv în 2019 pentru a face Uniunea mai performantă, mai bună. Pe noi ne interesează foarte mult această chestiune, pentru că în prima parte a 2019 noi avem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi cu siguranţă ne vom implica pentru a avea rezultate foarte bune. Am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, Ziua Europei 2019, în România, mai exact o întâlnire care se va desfăşura la Sibiu şi va fi ultima întâlnire unde probabil vom trage anumite concluzii în ceea ce priveşte viitorul Uniunii, agenda strategică, cum spunem noi', a declarat preşedintele la începutul reuniunii de la Bruxelles. Anul 2017 a adus aniversarea unui deceniu de Capitală Culturală Europeană Sibiu - Luxemburg.

Trei lideri de partid, politicieni din  Sibiu

În aprilie 2017, medicul Paul Porr a fost reales preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România. Paul-Jurgen Porr s-a născut în 1951, la Mediaş, este căsătorit şi are doi copii. A studiat Facultatea de medicină la Institutul de Medicină şi Farmacie Cluj. În prezent este conferenţiar la Facultatea de Medicină din Sibiu şi şef secţie al Clinicii Medicale I a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Porr este membru al FDGR din 1990. 

Dan Barna, preşedintele USR, a ajuns să conducă partidul lui Nicușor Dan în cadrul Congresului extraordinar, din 2017. Dan Barna s-a născut pe 10 iulie 1975, iar în 2016 a fost ales deputat de Sibiu pe lista USR. Raluca Turcan, cea care a condus pentru un mandat provizoriu PNL, este senator de Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel