Sfidarea Turciei față de NATO, în ziua vizitei lui Putin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la Turcia să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident în contextul crizei din Ucraina, în ziua în care președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au anunțat creșterea volumului comerțului bilateral.

Întărirea relațiilor economice ale Turciei cu Rusia reduce izolarea spre care se îndreaptă Moscova ca urmare a sancțiunilor aplicate de Vest. Rezultatele întâlnirii Putin-Erdogan sunt de natură să deterioreze relația Turciei cu NATO, măcinată considerabil deja de lupta împotriva Statului Islamic, în care Ankara refuză să-și asume un loc fruntaș.

”Bineînțeles că mi-aș dori cât mai multe țări care să fie parte a acestei acțiuni, pentru a susține sancțiunile. Este important ca ele să aibă un efect”, a declarat luni Stoltenberg, ca răspuns la o întrebare referitoare la consolidarea relațiilor economice ruso-turce în timp ce Alianța este unită cu privire la sancțiunile aplicate Rusiei, conform presei turce.

Norvegianul a adăugat că sancțiunile nu sunt decise de NATO, ci de UE și SUA, măsuri pe care el le salută.

Turcia a anunțat în trecut că nu sprijini Occidentul în aplicare de sancțiuni împotriva Rusiei din principiu și a intensificat dialogul cu Moscova pentru a umple golul produs de conflictul Rusia-Vest.

La capătul unei vizite realizate luni de Vladimir Putin în Turcia, liderul rus și președintele turc Recep Taiyyp Erdogan au anunțat că vor avea discuții referitoare la mărirea volumului schimburilor comerciale de la nivelul actual de 33 de miliarde de dolari la 100 de miliarde de dolari anual până în 2020. Putin a anunțat și ”decesul” proiectului energetic South Stream, reorientându-se tot spre Turcia, cu un gazoduct care ar urma să mărească semnificativ volum de gaze ruse livrat turcilor.

UE: Serbia nu intră în Uniunea Europeană dacă va construi South Stream

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel