Sfârșitul iluziilor

Iluzia că vom avea un secol de pace, progres și ordine liberală astăzi s-a spulberat. Iluzia că proiectul european se va dezvolta către o Europă federală și supranațională este pe sfârșite, le fel iluzia că SUA vor garanta la nesfârșit și pe cheltuiala proprie securitatea Europei. Pentru români, ia sfârșit iluzia că simpla apartenență la UE și NATO ne garantează evadarea din periferie și recuperarea timpului istoric pierdut, arată Mircea Geoană, în editorialul scris pentru Dcnews.

Vom mai avea de traversat cel puțin încă 15-20 de ani până când o nouă ordine mondială se va reașeza, deci este cazul să renegociem locul și rostul nostru în Occident, scrie liderul PSRO.

Iată, integral, editorialul scris de Mircea Geoană pentru DCNews:

Sfârșitul iluziilor

 

Refugiați în proporții de exod iau cu asalt Europa mai abitir ca la asalturile de odinioară asupra Vienei, România este "obligată" să preia refugiați în pofida vointei proprii, premierul României e trimis în judecată pentru fapte de corupție, Statele Unite încep "discuții directe" cu Rusia în problema siriană, Deutsche Bank se retrage din Rusia, China își încetinește creșterea economică, Ungaria construiește un nou zid al Berlinului, Iranul și Cuba revin pe scena internațională, Rezerva Federală americană nu majorează dobândă de politică monetară, Opoziția depune o moțiune de cenzură cu șanse de succes împotriva guvernului Ponta, Grecia are alegeri anticipate ridicând noi semne de întrebare față de soarta Zonei Euro....

Supremația Occidentului, contestată

Ce au în comun toate aceste evenimente, aparent disparate, dar care ne afectează direct și indirect într-o proporție mai mare sau mai mică? O realitate simplă și tot mai evidentă: ordinea globală se reașează, supremația Occidentului este contestată, Europa este tot mai fragmentată, iar România face eforturi disperate de a face față unui complex de șocuri interne și externe, părând să fie din nou un actor pasiv într-o dramă scrisă și influențată de alții.

Iluzia că vom avea un secol de pace, progres și ordine liberală astăzi s-a spulberat. Iluzia că proiectul european se va dezvolta către o Europă federală și supranațională este pe sfârșite în fața valului de naționalism și viziuni diferite față de viitorul nostru comun. Iluzia că SUA vor garanta la nesfârșit și pe cheltuiala proprie securitatea unei Europe ambivalente față de agresivitatea renăscută a Rusiei și nedoritoare să împartă și povara financiară a unei adevărate politici de apărare și securitate este zdruncinată de războaiele hibride ale prezentului și, mai ales, ale viitorului.

Și, pentru noi, sfârșitul iluziei ca simpla noastră apartenență la UE și NATO, fără o schimbare din temelii a modului în care funcționează politicul și statul român ne va garanta evadarea de la periferia Europei și recuperarea timpului istoric pierdut.

Încă 20 de ani până se reașează o nouă ordine globală

De-a lungul întregii noastre istorii, România a evoluat sau involuat în funcție de rezultatul a doi mari factori: contextul geopolitic și raportul dintre Marile Puteri ale vremii și calitatea elitelor politice, administrative și ale societății civile și a proiectului național propus de acestea. Nici astăzi nu este nimic diferit. Trăim și vom mai avea de traversat cel puțin încă 15-20 de ani până când o nouă ordine mondială se va reașeza. Trăim și vom mai avea de trăit cea mai profundă transformare a relației dintre politică, banul public și justiție din istoria statului român modern. De rezultatul celor două transformări - cea globală și cea internă - va depinde și destinul nostru ca nație și popor pentru anii și deceniile care vin. Ca acesta să fie cel pe care ni-l dorim, e nevoie să ieșim din iluzia că riscurile la adresa existenței și securității naționale au dispărut, că dezvoltarea și modernizarea României se vor produce de la sine, că absența unui proiect național pentru următorul secol va putea fi substituită de predarea tuturor deciziilor și pârghiilor de influență economică, politică și strategică către alte centre de putere, oricât de apropiate sau binevoitoare ar părea, și chiar fi, acestea.

România, bastionul Vestului

Sfârșitul iluziilor și trezirea la realitatea dură a acestei perioade de reașezare pe atât de multe paliere simultan poate fi descurajantă, dar și stimulativă pentru națiunile care înțeleg, acționează în pas cu timpurile și anticipează schimbarea. Niciodată în istoria sa modernă, România nu a fost atât de relevantă strategic pentru aliații și partenerii noștri. A sosit clipa să renegociem locul și rostul nostru în Occident, în lanțul de valoare al economei europene și mondiale. O țară ce este bastionul avansat al intereselor Vestului într-o zonă volatilă și primejdioasă trebuie să fie încurajată și sprijinită să-și capitalizeze economia, să-și dezvolte știința și tehnologia, să-și păstreze acasă elitele educate. O periferie slabă duce, inevitabil, la un centru slab. O Românie puternică economic, social și strategic este în interesul Europei și Americii, deopotrivă. A sosit clipa să le-o reamintim!

Nota redacției: Titlul de homepage, lead-ul și intertitlurile aparțin redacției, titlul și conținutul editorialului sunt responsabilitatea autorului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel