Sf Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2019. Ce nu ai voie să faci de Sfinții Trei Ierarhi

femeie
femeie

Sf Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2019. Pe 30 ianuarie 2019, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur.

Sf Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2019. La sate se obișnuiește că în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinți să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post o avea o căsnicie fericită.

Sf Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2019. Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei" și poate să orbească.

Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă.

În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea.

De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile", iar vremea da spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvară va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Sf Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2019. Sărbătoarea reconcilierii

Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Praznicul trebuie respectat cu sfințenie.

Sf Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2019. În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe și nu se matură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente și de infirmitate.

În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă.

Potrivit tradiției, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.

Ofrande pentru morții neîmparășiți

În numeroase zone din țară, se împart ofrande pentru morții neimpartasiti: gospodinele fac colivă, merg la Biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe și peste la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.

Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat.

Sf Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2019. În ziua praznicului, fiecare mama care are o față de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodărești și se roagă la biserica pentru norocul fiicei sale.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor.

Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani aprigi, trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodină care nu respectă sărbătoarea, spală rufe și aruncă lături în curtea casei, după ce a împărțit ofrande pentru morți, rămâne văduva.

Sf Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2019. Un praznic de iertare pentru păcatul avortului

În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea: să facă pomeniri și să împartă ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel