Serviciile secrete știau. Parlamentul britanic dezvăluie un secret teribil

teroristi
teroristi

Serviciile secrete britanice au ştiut despre rele tratamente la care ar fi fost supuşi de către Statele Unite presupuşi militanţi terorişti, şi au tolerat tratamentul , conform unui raport al Comitetului pentru Securitate şi Servicii Secrete (ISC) din Parlamentul britanic.

ISC a comunicat că "este fără dubiu” că Marea Britanie a fost la curent cu modul în care au fost trataţi anumiţi deţinuţi de către SUA şi a continuat să furnizeze informaţii aliaţilor săi în 232 de cazuri în care oficialii britanici ştiau sau suspectau că ar avea loc un tratament nepotrivit, scrie BBC.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a declarat că agenţii britanici au lucrat "într-un mediu nou şi dificil”, pentru care unii dintre ei "nu erau pregătiţi”. Ea a adăugat că "a durat prea mult pentru a recunoaşte faptul că pregătirea oferită staff-ului era nepotrivită” şi a precizat că serviciile secrete şi armata britanică "sunt mult mai potrivite pentru a face faţă unei astfel de provocări”.

ISC a respins afirmaţiile serviciilor secrete potrivit cărora ar fi vorba despre "cazuri izolate”. "SUA şi alţii au aplicat, fără îndoială, tratamente nepotrivite deţinuţilor şi este clar că serviciile secrete şi de securitate britanice ştiau acest lucru”, se precizează în raport.

Martorii oculari confimă torturile

Gordon Corerea, corespondentul BBC pentru securitate, a afirmat că raportul arată că "nu există nicio dovadă a unui tratament nepotrivit direct al agenţiilor britanice”, dar că există 13 cazuri în care spionii britanici au fost martori oculari în timp ce un deţinut era abuzat.

ISC a precizat că Binyam Mohamed, un bărbat născut în Etiopia dar care avea domiciliul în Marea Britanie, a fost reţinut în Pakistan în 2002, iar serviciile secrete britanice, MI5 şi MI6, au fost informate de către agenţii americani că el a fost torturat prin privarea de somn. Raportul arată că MI5 nu a acţionat după această informaţie până când propriul lor agent l-a chestionat pe Mohamed. SUA l-a mutat apoi pe Mohamed în Maroc, acolo unde a fost torturat. MI5 a întrebat aliaţii americani unde se află Binyam Mohamed şi ce se întâmplă cu el, dar nu a primit niciun răspuns. Cu toate acestea, conform raportului ISC, agenţiile britanice le-au trimis întrebări americanilor pentru a i le adresa lui Binyam Mohamed, care a fost ulterior trimis înapoi în Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel