Sergio Mattarella a fost ales președinte al Italiei. Victorie pentru premierul Renzi

Parlamentul Italiei l-a ales pe judecătorul constituțional Sergio Mattarella în funcția de președinte al țării, conform BBC. Mattarella (73 de ani) îl va înlocui în funcție pe Giorgio Napolitano (89 de ani), care s-a retras la începutul acestui an invocând "semne de oboseală".

Judecător al Curții Constituționale, Mattarella a obținut sâmbătă cele 505 voturi necesare pentru a deveni președinte. El devine astfel al 12-lea președinte al Italiei postbelice.

Rezultatul votului din Parlamentul italian va fi interpretat și ca o mini-victorie a premierului socialist Matteo Renzi, cel care l-a nominalizat pe Mattarella.

Funcția de președinte este mai degrabă ceremonială în Italia, dar include puterea de a numi prim-ministrul. Napolitano a numit cinci premieri în cei 8 ani și jumătate de mandat .

Mattarella provine dintr-o proeminentă familie siciliană care poartă cicatricile unei lupte dureroase împotriva crimei organizate, comentează BBC.

În 1980, mafia l-a asasinat pe fratele mai mare al lui Mattarella, Piersanti, pe atunci guvernator al insulei. Sergio Mattarella a intrat în politică trei ani mai târziu ca membru al parlamentului din partea defunctului partid al creștin-democraților.

Italia. Restricții pentru mașinile cu numere românești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel