Serbia, crime similare cu cele din Caracal. Legea Tijana, adoptată de Parlamentul de la Belgrad

Serbia
Serbia

Parlamentul din Serbia a adoptat în luna mai mai multe amendamente la Codul Penal, printre care și Legea Tijana, care prevede închisoarea pe viață fără drept de eliberare condiționată pentru crime similare celor petrecute la Caracal.

Legea Tijana prevede închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată, pentru violarea și uciderea minorilor. Inițial, o persoană care comitea astfel de infracțiuni putea fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de 30-40 de ani. Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani care a fost răpită și ucisă în anul 2014 în zona Sombor din nordul Serbiei, eveniment care a generat un val de revoltă în rândul cetățenilor sârbi, conform Euronews.

Tijana Juric a fost răpită în noaptea dintre 25 și 26 iulie 2014 de către Dragan Djuric, un bărbat în vârstă de 34 de ani care locuia în cartierul Surcin din Belgrad. După 12 zile, cadavrul fetei a fost găsit îngropat în zona Sombor din nordul Serbiei. La scurt timp după, alte două fete au fost răpite, violate și ucise- Ivana Podrascic, în vârstă de 14 ani și Dragana Ciric, în vârstă de 18 ani, relatează publicația Balkan Insight.

Legea a fost adoptată în urma unei campanii de mai mulți ani desfășurate de tatăl fetei, Igor Juric

O altă prevedere a Legii Tijana este că autoritățile trebuie să înceapă căutările unui minor declarat dispărut în momentul în care părinții anunță dispariția, nu după 48 de ore, cum a fost în cazul Tijanei Juric și a altor minori dați dispăruți până în acel moment.

De asemenea, modificările aduse Codului Penal prevăd pedeapsa pe viață și pentru uciderea unui oficial de stat, pentru acte de terorism, crime de război sau crime împotriva umanității. În aceste cazuri, persoanele condamnate pot cere eliberarea condiționată după 27 de ani petrecuți în închisoare.

Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, a recunoscut duminică faptele, spunând că a ars cadavrele Alexandrei și al Luizei. Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o mașină de ocazie. În același mod a dispărut Alexandra Măceșanu (15 ani). Suspectul a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-și anunța răpirea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel