Şerban Nicolae, cerere după absenţele de la audierile din Parlament

Șerban Nicolae
Șerban Nicolae

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, consideră că refuzul nejustificat al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi al preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, de a se prezenta la audierile din Comisia economică ar trebui să atragă demiterea de îndată din funcţie.

'Aşa cum respingerea raportului de activitate al CA al SRR sau SRTV atrage demisia Consiliului de Administraţie, mi se pare o procedură corectă ca refuzul de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare din partea reprezentantului unei instituţii aflată sub control parlamentar să atragă de drept demiterea acestuia din funcţie, fie că e vorba de guvernatorul BNR, care ne transmite prin purtătorul de cuvânt că BNR este dispusă la dialog, dar nu se prezintă, pentru că nu are ce explicaţii să ne dea, aşa cum făcea Kovesi la Comisia privind alegerile prezidenţiale din 2009. (...) Refuzul nejustificat al guvernatorului BNR, al preşedintelui Consiliului Concurenţei ar trebui să atragă de drept, în opinia mea, demiterea de îndată din funcţie, fără nicio altă explicaţie, pentru că este un comportament abuziv şi este o chestiune care produce prejudicii bunei funcţionări a instituţiilor constituţionale', a afirmat, miercuri, Nicolae.

Potrivit senatorului PSD, guvernatorul BNR 'trebuie să se prezinte, de îndată, la convocarea unei comisii parlamentare'. 'Poate să decidă după aceea dacă a fost o convocare inutilă, dacă nu era nevoie, dacă ce aveau nevoie să întrebe parlamentarii era sau nu justificat. Iar preşedintele Consiliului Concurenţei trebuie demis de îndată. (...) Refuzul domnului Chiriţoiu de a se prezenta în faţa unei comisiei parlamentare astăzi nu este doar o abjecţie măruntă, ci este o sfidare absolut inacceptabilă în numele unei instituţii ', a adăugat Şerban Nicolae.

'Este într-un fel culpa legiuitorului că nu a prevăzut astfel de comportamente abuzive din partea unor persoane, pentru că în exercitarea funcţiilor publice există o prezumţie de bună credinţă, de loialitate şi responsabilitate. Poate că este nevoie să facem nişte modificări care să asigure că un asemenea comportament abuziv este sancţionat de îndată cu demiterea şi cu o investigaţie, dacă este cazul, de natură penală, civilă sau administrativă', a susţinut el.

Zamfir, invitație

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, i-a invitat marţi şi miercuri pe guvernatorul BNR, respectiv preşedintele Consiliului Concurenţei la audieri, dar nici unul nu a fost prezent. Zamfir a susţinut, miercuri, în şedinţa Comisiei, că Bogdan Chiriţoiu ar fi schimbat procedura de închidere a unui dosar de investigaţii, astfel că ancheta derulată de Consiliul Concurenţei în perioada 2008 - 2011 referitoare la manipularea ROBOR a fost închisă în 2013, deşi dosarul conţinea 'probe incriminatoare'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel