Senat, alegere noul Birou permanent. Şedinţa a fost supendată

Senatul Romaniei
Senatul Romaniei

Senatul a decis suspendarea ședinței de miercuri, pentu a stabili într-o întâlnire a Comitetului liderilor dacă va fi aleasă noua componență a Biroului permanent, după ce marți a fost ales Teodor Meleșcanu la șefia forului legislativ.

Solicitarea a fost făcută în plen de liderul grupului senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu care a invocat, la fel ca marți, că potrivit Regulamentului, după ce este ales președintele Senatului, este stabilită și noua componență a Biroului permanent, transmite Mediafax.

„Configurația grupurilor s-a schimbat și ponderea grup s-a schimbat. Dumneavoastră, ieri, colegii din PSD, ați făcut un gest execrabil, și ați făcut alegerea unui membru din grupul ALDE, în condițiile în care grupul ALDE a avut propria propunere, încălcând Regulamentul Decizia la nivelul ALDE e de a nu îngădui niciunui membru al grupului parlamentar,d acă nu are susținerea grupului și partidului, să ocupe vreo funcție publică, cum e și normal și cum se ăntâmplă și la dumneavoastră, în partid și în oricare alt partid, respectând regulile democratice”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, în plen.

„Prin urmare, vă cer ca în acest moment, să modificăm ordinea de zi, să introducem ca punct suplimentar aleherea membrilor Biroului permanent, să întrerupem ședința, liderii grupurilor parlamentare să meargă să negocieze configurația, șii să organizăm o ședință de Birou permanent în care să le prezentă, ca apoi să fie înaintate plenului Senatului”, a mai spus Tăriceanu.

Gorghiu - Cazanciuc, replici

La rândul ei, senatorul PNL Alina Gorghiu i-a reamintit senatorului PSD Robert Cazanciuc, care prezidează ședința de plen, că a fost de acord într-o reuniune a Biroului permanent cu alegerea noii componențe, după ce va fi aleasă șefia Senatului.

„Aveți o obsesie cu minutele, domnule Cazanciuc. Rugămintea mea e următoare să luați stenograma din Biroul permanent și să vedeți că a existat o propunere și ați fost de acord ca după alegerea președintelui Senatului să discutăm componența noului Birou permanente. Hai să luăm stenograma, să ne împrospătăm memoria să să vedem că așa a fost”, a explicat Alina Gorghiu.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a intervenit și i-a rugat pe colegi să voteze mai întâi programul de lucru și apoi să facă modificări în ordinea de zi a plenului.

„Colegial vă rog să revenim la ordinea firească a lucrurilor. Întâi aprobăm programul de lucru și după aceea să intrăm în ordinea de lucru. Respectuos, vă rog, haideți să votăm programul de lucru, să vedem orele și cu punctele pe care le discutăm, le introducem, dar să adoptăm programul de lucru”, a spus Șerban Nicolae.

Prin urmare, Robert Cazanciuc a propus aprobarea programului de lucru al plenului Senatului

„Vă supun aprobării programul de lucru 10.30 – 13.00. Pentru că și grupul PNL și grupul ALDE au ridicat aceeași chestiune, propun o pauză de 5 minute pentru discuții cu liderii de grup”, a spus Cazanciuc. După o pauză de cinci minute, timp în care liderii de grupuri s-au consultat privitor la subiect, Cazanciuc a propus întreruperea plenului, în contextul în care aceștia nu au ajuns la un acord.

„Pentru că această chestiune drept e destul de complicată pentru colegi, pentru a fi rezolvată în cinci minute, vă propun suspendarea plenului și o întâlnire a comitetului liderilor”, a explicat Robert Cazanciuc.

Teodor Meleșcanu, propus de PSD, a fost ales, în plenul de marți, președinte al Senatului, obținând de abia în al doilea tur numărul necesar de voturi. Liderul grupului senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ulterior că intenționează să sesizeze CCR pe acest subiect, deoarece alegerea lui Meleșcanu a fost făcută cu încălcarea Regulamentului Senatului care spune că un grup politic nu poate propune pentru funcție doi senatori din același partid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel