Senat: Proiecte USR de modificare a legislaţiei electorale, RESPINSE

Trei propuneri legislative iniţiate de un grup de parlamentari USR, menite să modifice legislaţia electorală, au fost respinse, marţi, de plenul Senatului. 

Pentru alegerile europarlamentare, USR a propus ca pentru obţinerea unui loc în Parlamentul European numărul de semnături pentru depunerea candidaturii să scadă de la 200.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Legislativul European, în cazul partidelor, şi de la 100.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul candidaţilor independenţi.

Pentru alegerea preşedintelui, actul normativ prevede ca numărul de semnături pentru depunerea unei candidaturi să scadă de la 200.000 (cât este în prezent) la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidenţial.

Pentru alegerile parlamentare, USR a propus scăderea pragului electoral de la 5% la 3% şi scăderea numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscrişi în listele electorale la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare. Atât rapoartele Comisiilor de specialitate pentru cele trei propuneri legislative, cât şi propunerile legislative au fost respinse de plen, prin neîntrunirea numărului de voturi necesar pentru admitere.

[citeste si]

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European şi propunerea legislativă pentru modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în aceste cazuri, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel